Constructii & Imobiliare

Colliers: Un sfert dintre investitorii imobiliari ar încheia tranzacţii în contextul actual, dacă ar apărea o oportunitate. Aproape 70% dintre investitorii din segmentul terenurilor au în plan să continue tranzacţiile în curs anul acesta

Colliers: Un sfert dintre investitorii imobiliari ar...

Autor: Roxana Rosu

14.04.2020, 12:43 447

Investitorii imobiliari sunt în continuare interesaţi de proiecte noi în România, chiar şi în contextul epidemiei de Covid-19, dar se aşteaptă la o înăsprire a condiţiilor de finanţare şi apreciază că această criză ar putea avea efecte de lungă durată asupra pieţei imobiliare, arată un studiu realizat de Colliers International asupra pieţei de investiţii în rândul a peste 60 de fonduri de investiţii, dezvoltatori, manageri de active şi bănci.

În acelaşi timp, 70% dintre investitorii activi în segmentul terenurilor susţin că au în plan să încheie toate sau cel puţin unele dintre tranzacţiile deja în curs, conform unui studiu dedicat pieţei terenurilor desfăşurat în rândul a 115 profesionişti activi pe acest segment imobiliar.

Cei mai mulţi dintre investitorii din piaţa imobiliară vor să înţeleagă mai bine situaţia actuală înainte de a lua decizii de investiţii (64%). Totuşi, aproape un sfert dintre cei care au răspuns studiului Colliers International în piaţa de investiţii declară că, dacă s-ar ivi oportunitatea unei tranzacţii cu condiţii favorabile, ar investi chiar şi în contextul incertitudinilor actuale.

Bucureştiul rămâne locaţia preferată pentru noi investiţii pentru aproximativ 57% dintre respondenţi, iar mai bine de 25% dintre cei chestionaţi sunt deschişi la noi oportunităţi de investiţii în oraşe regionale, ceea ce ar putea stimula piaţa imobiliară, mai ales că doar 5% dintre aceştia deţin în prezent proprietăţi în afara Bucureştiului.

Proprietarii de clădiri localizate în Bucureşti sau în oraşele regionale intenţionează să menţină în portofoliul lor aceste active.

Cu toate acestea, investitorii se aşteaptă la o înăsprire a condiţiilor de finanţare şi apreciază că această criză ar putea avea efecte de lungă durată asupra pieţei imobiliare, cu implicaţii complexe atât în ceea ce priveşte veniturile din chirii, cât şi preţurile. Trei sferturi dintre  respondenţi se aşteaptă la o scădere a disponibilităţii finanţării, în timp ce doar jumătate se aşteaptă la o creştere a costurilor de finanţare

„Având în vedere incertitudinile pieţei, se preconizează că în procesul tranzacţionării condiţiile contractuale vor deveni şi mai importante, iar opinia generală este aceea că atât garanţiile, cât şi asigurările se vor înăspri, în sensul acoperirii cât mai multor incertitudini. În ceea ce priveşte procesele de due diligence, părerea generală este că vor deveni mai riguroase sau vor rămâne neschimbate, ceea ce ar putea fi un semn că piaţa de investiţii din România este una echilibrată între vânzători şi cumpărători”, a declarat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO