Crypto Club

Crypto Club. Daniel Niţă, analist crypto şi youtuber: Un portofoliu diversificat de bază cuprinde 50% BTC, 25-30% ETH, iar restul alte monede, monede stabile, euro sau dolari

02.09.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

O monedă stabilă solidă trebuie să fie bazată fie pe un activ valutar, fie pe un alt activ cu o valoare echivalentă cu cea pe care o pretinde, astfel încât să fie de încredere.

O strategie de bază pentru investiţii în piaţa activelor digitale ar trebui să se traducă printr-un portofoliu diversificat, care cuprinde BTC (Bitcoin), ETH (Ethereum), respectiv alte criptomonede, monede stabile (stablecoin) sau valută, a explicat Daniel Niţă, analist crypto şi youtuber.

„Odată ce portofoliul tău creşte ar trebui să fie diversificat, iar diversificarea ar trebui să vină BTC, ETH, celalte monede altcoins şi monede stabile sau dolar american, euro, dacă ţi se pare că e un risc prea mare în monede stabile“, a spus el în cadrul emisiunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale.

Analistul este de părere că un investitor care se bucură de un ciclu de creştere ar trebui să retragă o parte din capitalul alocat în diferite monede către aşa-numitele monede stabile, astfel încât să fie pregătit de următoarele achiziţii.

„Dacă eşti într-un ciclu care merge foarte sus şi eşti deja investit în piaţă, ar trebui să îţi retragi o parte în monede stabile pentru a te pregăti de următorul ciclu de bear market, dar în mare parte este recomandat să ai măcar un 30% în monede stabile, ca să poţi avea lichiditate dacă preţul scade sau volatilitatea e mare, să te poţi feri. Acest procentaj diferă în funcţie de mo­mentul de piaţă“

Totuşi, investitorii trebuie să fie atenţi atunci când aleg o aşa-numită monedă stabilă, întrucât falimentul de facto al proiectului Terra şi al monedei „stabile“ UST a arătat în 2022, spre exemplu, că ideea de „algorithmic stablecoin“ nu funcţionează.

„Te uiţi dacă activul este susţinut de ceva. Dacă ai 1 miliard de monede USDC in circulaţie, ar trebui să existe în spate 1 miliard de dolari într-o bancă sau ceva care valorează echivalentul unui miliard, cum sunt meta­lele. Acel stablecoin era susţinut doar de o altă cripto­mo­nedă. (...) USDC mi se pare cel mai sigur în acest moment, întrucât proiectul este auditat, creat de compania Circle, deci la asta ne uităm, dacă este bazat pe ceva în sistemul financiar şi dacă are lichiditate. Mai sunt USDT, BUSD (Binance) şi USDP care este bazată pe aur“.

Una dintre strategiile de investiţii aplicate de cei interesaţi de piaţa crypto este cea de Dollar Cost Average (DCA), care este utilizată în mai multe pieţe de tranzacţionare, inclusiv pe bursă. Pe scurt, aceasta constă în a investi la intervale regulate de timp pentru a obţine un cost mediu de achiziţie cât mai bun.

„Cel mai bine ar fi să faci DCA când piaţa este într-un trend descendent, dar şi dacă piaţa este în creştere şi crezi într-o monedă pe termen lung poţi face asta oricând. Depinde de orizontul de timp al unei investiţii“.

El atrage atenţia asupra ideii că în momentul în care începi sa investeşti într-un proiect trebuie să îţi setezi aşteptările, ţintele şi limitele încă de la început.

„Trebuie să ai un plan bine definit de la început. Încă de când începi să cumperi trebuie să ştii când vrei sa vinzi. Mania în pieţe este să cumperi de toţi banii şi să vinzi de toţi banii. Dacă ai intrat prin strategia DCA, ieşi tot prin DCA.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania