Crypto Club

Crypto Club. Lorand Soares Szasz, upriserz.ro: Crypto reprezintă 5,9% din portofoliul meu investiţional şi cel mai mult a fost 7,8%. În 2020 portofoliul meu crypto a ajuns la şase cifre

23.09.2022, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Consultantul este de părere că activitatea investiţională a unui român trebuie să înceapă abia după ce economiseşte 10.000 de euro, fie că este vorba de piaţa de capital, crypto sau alte investiţii.

Un portofoliu investiţional ar trebui să cuprindă circa 5-6 instrumente diferite, iar unul dintre acestea poate veni dinspre zona criptomonedelor şi a activelor digitale, consideră Lorand Soares Szasz, CEO al platformei educaţionale upriserz.ro.

„În acest moment crypto reprezintă 5,9% din portofoliul meu, cel mai mult a fost 7,8%, când piaţa era cel mai sus. Era cât pe ce să iau decizia să echilibrez procentul, voiam să ies cu o parte din banii din crypto pentru că nu doream să aloc mai mult de

5-6%. Nu am făcut-o, poate puteam obţine mai mult profit, dar am ieşit din anumite monede, am ieşit cu anumite procente din anumite monede. Este o sumă considerabilă chiar şi aşa“, a spus el în cadrul emisiunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale.

Lorand Soares Szasz este unul dintre cei mai populari români care oferă cursuri, consultanţă de business şi servicii de coaching şi mentorat pentru antreprenori. El a povestit că prima achiziţie pe care a făcut-o în piaţa crypto a fost în 2017, însă abia în 2019-2020 a început să investească în mod semnificativ.

„Am cumpărat şi eu prin 2017 prima dată Bitcoin, dar eram emoţionat, am cumpărat şi am vândut repede, am făcut ceva profit, dar nu am ţinut. În mod mai activ am investit în 2019, iar în 2020 aveam un portofoliu de şase cifre în zona de crypto . Atunci a fost şi prima mea experienţă mai serioasă, am început să investesc mai mult în educaţia mea în zona aceasta, am cumpărat cursuri, m-am înscris în grupurile unor experţi la nivel mondial şi am început să studiez mai serios“.

Până la momentul în care a început să aprofundeze, consultantul spune că îi îndemna pe oameni să aibă grijă cu piaţa crypto şi sa nu îşi plaseze banii în ea. Ulterior a început să considere că un instrument de investiţii care poate ajuta la diversificare, dar a fost atras şi de tehnologia blockchain.

„Acum avem în plan să introducem blockchain inclusiv în compania noastră, care este o companie tradiţională. (...) Ne gândim inclusiv la zona de NFT sau la criptomoneda noastră pentru că este o bucată din viitorul nostru. (...) Ce ştiu sigur este că sunt multe companii din zona de blockchain care revoluţionează industrii“.

Dincolo de piaţa crypto, Lorand Soares Szasz are un portofoliu care cuprinde investiţii în piaţa de capital, imobiliare, dar şi investiţii de tip angel in startup-uri de tehnologie. Referitor la componenta crypto, el consideră că aceste investiţii se vor aprecia pe termen lung.

„Eu cred că banii respectivi vor valora semnificativ mai mult peste câţiva ani. (...) Când împlineşte 18 ani vreau să îi dau fetiţei mele şi o cheie la un portofoliu de crypto, de bursa, de imobiliare“.

Consultantul este de părere că activitatea investiţională a unui român trebuie să înceapă abia după ce persoana respectivă ajunge să aibă economii de circa 10.000 de euro, fie că este vorba de piaţa de capital sau de alte pieţe. Până la acel moment un potenţial investitor se trebui să facă eforturi pentru a se educa din punct de vedere financiar.

Totodată, el a subliniat diferenţa dintre diversificare şi ramificare, întrucât investiţia în 20 de proiecte din aceeaşi piaţă nu reprezintă o metodă de diversificare şi se traduce tot prin „toate ouăle în acelaşi coş„.

„Dacă începem cu 2% din portofoliul total alocat zonei de crypto, putem urca la 3-4-5%, poate ajunge şi la un 10% pentru cei care au o aversiune mai mare faţă de risc. Acum, cunosc şi tineri care nu au nicio altă investiţie decât crypto. Nu zic că este fundamental greşit, dar merge împotriva principiilor mele de a investi, eu nu voi face aşa ceva niciodată, cred mult în diversificare şi în a pune ouăle în mai multe coşuri“.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania