Crypto Club

Crypto Club. Paul Achim, analist şi trader: Eu aş reintra treptat în piaţă după momentul în care BTC atinge un minim. Mă aştept ca la finalul anului să avem mai multă claritate

16.09.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Investitorii care nu au ieşit încă din aşa-numitele „altcoins“ ar trebui fie să aştepte, fie să îşi mute capitalul înspre BTC. 

Investitorii care şi-au diminuat portofoliile de cripto­monede pe fondul scăderilor înregistrate în ultimele luni ar trebui să opteze pentru o reintrare treptată în piaţă atunci când vor începe creşte­rile, în detrimentul unei intrări bruşte cu achiziţii semnifica­tive, a explicat Paul Achim, analist şi trader. 

„Mă aştept ca la finalul anului să avem mai multă claritate, să ştim exact unde ne situăm. Deocamdată suntem într-o oarecare zonă de indecizie a pieţei, mă aştept ca până atunci să formăm o zonă de acumulare dacă ce am văzut până acum pe BTC reprezintă maximul scăderilor pe care le vom vedea, deşi nu sunt pregătit să spun că BTC a atins minimul. Dacă totuşi am văzut un minim la 17.700 de dolari, atunci zona de acumulare mă aştept să se încheie pe sfârşitul anului sau începutul anului viitor şi a reintra treptat în piaţă“, a spus el în cadrul emi­siunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale. 

Analistul le recomandă investitorilor care nu au vândut încă aşa-numitele „altcoin“ să aştepte în acest punct sau să îşi mute fondurile pe BTC, în funcţie de orizontul de timp al investiţiei lor. Termenul de „altcoin“ defineşte orice altă criptomonedă în afară de BTC şi ETH. 

„Cui nu a vândut încă altcoin-urile i-aş recomanda ori să aştepte dacă are un orizont de timp foarte îndelungat pentru investiţie, ori să îşi protejeze capitalul mutându-se din altcoin în BTC, pentru că este moneda etalon şi conservă cel mai bine valoarea. Şi după acumulare aş reintra gradual şi în altcoins“. 

Paul Achim consideră că toţi investitorii interesaţi de piaţa activelor digitale ar trebui să fie cât mai atenţi la contextul macroeconomic şi să înţeleagă cât mai bine ce se întâmplă în economiile globale şi cum sunt pieţele influenţate de evoluţia inflaţiei, respectiv a dobânzilor. 

„În momentul de faţă suntem într-un bear market pe piaţa de capital, iar în crypto nu mai există nici urmă de dubiu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că principalii indici au scăzut cu mai mult de 20% (n.red: faţă de maximul din ultimele 52 de săptămâni), spre exemplu, S&P 500 a înregistrat o scădere mai mare de 20%. În momentul de faţă SUA se află în recesiune economică pentru că au existat două trimestre consecutive de scădere“. 

El spune că datele şi estimările arată că inflaţia ar putea creşte în continuare, alimentată de criza energetică, iar spre următoarele luni ar putea aduce şi o creştere a şomajului, ceea ce ar declanşa o nouă etapă a crizei. În acelaşi timp, FED, banca centrală americană, se pregăteşte de noi creşteri de dobânzi pentru a tempera inflaţia. 

„FED are o influenţă indirectă şi asupra zonei crypto pentru că oamenii nu mai au acces la bani ieftini şi aceşti bani ieftini nu mai alimentează pieţele în general, inclusiv şi piaţa crypto, şi de aceea are un impact atât de mare o simplă declaraţie pe care o face guvernatorul băncii centrale americane“. 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania