Crypto Club

Crypto Club. Ce tipuri de ordine preferă românii care investesc în crypto printr-o platformă locală: ordinul pentru tranzacţionarea spot este cel mai utilizat, iar ordinul Stop-Loss este popular în rândul persoanelor juridice

27.10.2022, 16:30 Autor: Alex Ciutacu

Valoarea medie per tranzacţie se situează între câteva sute şi câteva mii de lei în cazul persoanelor fizice, ajungând la nivelul de zeci de mii de euro în cazul persoanelor juridice.

Investitorii din România activi în piaţa crypto preferă să aibă la dispoziţie mai multe opţiuni atunci când vine vorba despre tipurile de ordine de tranzacţionare pe care le oferă platformele lor de investiţii, a explicat Ciprian Dobrescu, cofondator şi CEO al Tradesilvania.

„Punem la dispoziţia utilizatorilor o multitudine de ordine pentru a îmbunătăţi experienţa de tranzacţionare, atât pentru începători, cât şi pentru clienţii experimentaţi care sunt obişnuiţi cu strategiile complexe de trading. Fiecare tip de ordin rezolvă o anumită nevoie principală a utilizatorului, aşa se întâmplă că este deja un standard de piaţă să oferi multiple moduri de interacţionare cu piaţa la nivelul aplicaţiei de tranzacţionare”, a spus el în cadrul proiectului Crypto Club, realizat de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, platformă premium de investiţii digitale.

Tipurile de ordine pe care le oferă platforma sunt cunoscute drept ordine de tip Market, de tip Limit, de tip „Fill or Kill”, de tip Stop-Loss, respectiv ordine OTC (Over-the-Counter) – acestea din urmă fiind accesate pentru valori care depăşesc 100.000 de euro în echivalent pe ordin, întrucât beneficiază de un comision de maxim 0,1%.

Ordinul de tip Market este cel mai simplu şi mai popular tip de ordin pe care îl oferă platforma, iar acesta reprezintă o tranzacţie de tip spot executată la momentul plasării ordinului, la preţul afişat.

„Ordinele de tip Limit sunt utilizate în cazul în care un investitor doreşte să beneficieze de fluctuaţiile pieţei crypto fără să urmărească constant o anumită criptomonedă. Acesta este executat atunci când se atinge preţul specificat de investitor”.

În ceea ce priveşte aşa-numitele ordine de tip „Fill or Kill”, acestea sunt pe placul investitorilor care doresc să se asigure că ordinul este procesat integral la preţul dorit de ei.

„Ordinul impune ca întreaga cantitate setată în acesta să se execute imediat sau să fie anulat în cazul în care nu se poate executa la preţul dorit, investitorii având posibilitatea de a introduce <<slippage-ul>> acceptat pentru executarea ordinului. Diferenţa de preţ care poate apărea între momentul plasării ordinului şi tranzacţionarea efectivă se numeşte slippage”.

Stop-Loss este un tip de ordin complex care îi ajută pe investitori să îşi limiteze pierderile din poziţiile deschise pe piaţă. Este un tip de ordin foarte folositor într-un ecosistem cu volatilitate ridicată, cum este piaţa criptomonedelor şi a activelor digitale.

„În cazul acestui ordin, utilizatorul introduce o valoare care reprezintă preţul de intrare sau ieşire din piaţă. Cumpărare cu Stop-Loss: tranzacţia este procesată în cazul în care preţul creşte peste valoarea introdusă de utilizator. Vânzare cu Stop-Loss: tranzacţia este procesată în cazul în care preţul scade sub valoarea introdusă de utilizator”.

Ciprian Dobrescu a explicat că aceste ordine Stop-Loss sunt populare şi în rândul persoanelor juridice. „Este un ordin potrivit cu o strategie de investiţii care se concentrează pe creşterea valorii portofoliului pe termen mediu-lung”.

Costuri şi limite

Toate aceste tipuri de ordine sunt valabile pe toate pieţele din platforma Tradesilvania şi interacţionează cu cele 56 de monede disponibile la parităţi cu lei, euro, BTC sau USDT.

Pentru ca adopţia crypto să continue şi să capete amploare indiferent dacă piaţa trece printr-o perioadă de creştere sau de scădere, investitorii interesaţi de piaţa activelor digitale trebuie să aibă posibilitatea de a-şi începe portofoliul chiar şi cu sume mici.

„Accesibilitatea e cuvântul cheie, tocmai de aceea limitele inferioare sunt mici şi foarte mici, de exemplu, un ordin simplu de tip Market prezintă limită minimă de 50 lei/10 euro. Limitele superioare sunt mari şi pot ajunge până la 1 milion de euro”.

Când vine vorba despre tranzacţii de dimensiuni mari, care depăşesc echivalentul a 100.000 de euro per ordin, ce mai mulţi utilizatori accesează serviciul OTC pentru a profita de comisionul de maxim 0,1%.

„Pentru restul ordinelor, comisioanele sunt similare între ele, cu menţiunea că volumul tranzacţional al fiecărui utilizator îl încadrează într-un nivel de comisionare propriu. Acesta poate ajunge până la 0,095%”.

Profilul investitorului din România

Piaţa crypto din România s-a bucurat de o adopţie accelerată pe fondul perioadei de creştere declanşate în 2020 de momentul halving-ului din reţeaua Bitcoin şi de un context în care banii au fost mai ieftini.

Astfel, pe măsură ce piaţa a crescut, iar platformele de tranzacţionare şi-au diversificat oferta şi au extins plaja de servicii oferită, şi profilul investitorului din România s-a diversificat, fiind în continuare „în plină dezvoltare”, după cum descrie Dobrescu.

„Observăm o separare de atitudini. Există investitori care îşi consolidează portofoliul pe termen lung, adică trei ani sau mai mult, există utilizatori care preferă activitatea de day trading, profitând de fluctuaţiile preţurilor în fiecare zi, există utilizatori care investesc lunar sume direct din monedă fiduciară şi le cumulează gradual. Şi mai există un profil de utilizator care nu a ales încă o strategie concretă de investiţii crypto, din lipsă de experienţă sau din alte motive conexe”.

Atunci când vine vorba despre dimensiunea tranzacţiilor realizate şi de strategiile de achiziţii, acestea diferă în funcţie de tipul de investitor. În general, investitorii cu perspective pe termen lung apelează la o strategie de tip DCA (Dollar-Cost Averaging).

„Investitorii care se uită la piaţa crypto pe un orizont de mai mulţi ani investesc lunar o sumă, folosind o strategie ce constă în investiţiile făcute la intervale regulate de timp, pentru a obţine un cost mediu de achiziţie cât mai bun. Aici media lunară este mică, dar constantă, de la câteva sute la câteva mii de lei”.

De cealaltă parte, trebuie subliniat că investitorii care se încadrează în segmentul persoanelor juridice au în medie tranzacţii mult peste media clienţilor din categoria persoanelor fizice.

„Sunt diverse profile de investitori şi în această piaţă, fiecare având specificul lui de tranzacţionare. Spre exemplu, companiile au tranzacţii mult peste media clienţilor persoane fizice, ei ajungând la tranzacţii medii de zeci de mii de euro, care sunt de altfel şi mai rare”.

Ce urmează

Platformele româneşti de tranzacţionare sunt nevoite să demareze un continuu proces de dezvoltare şi investiţii, mai ales atunci când piaţa creşte şi din perspectiva numărului de proiecte şi a numărului de investitori, dar şi din cauză că nevoile utilizatorilor evoluează.

„În ultimul an am inclus ordinele de tip Stop-Loss şi continuăm, având în vedere faptul că profilul investitorului din România evoluează, iar acesta caută activ tipuri noi de interacţionare cu piaţa”.

În continuare, Tradesilvania se concentrează pe investiţii în componenta de educare a utilizatorilor, în timp ce lucrează la introducerea unor noi tipuri de ordine în platformă.

„Lucrăm activ la o actualizare a secţiunii OTC, pentru ordine de volume mari şi foarte mari, care va permite plasare de ordine de tip RFQ (Request for Quote). Suplimentar, plănuim introducerea a două noi tipuri de ordine valabile pentru toate marketurile, şi anume TWAP (preţul mediu ponderat în timp), şi un ordin ce va facilita investiţii cu focus pe strategia DCA”.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Trandesilvania