Deloitte

Deloitte CFO Summit 2024. Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: 2024 va fi un an economic mai bun decât 2023. Directorii financiari sunt mai prudenţi, pentru că ei administrează riscuri şi costuri

19.03.2024, 00:06 Autor: Răzvan Botea

„Eu văd contradicţii multiple între pe de o parte aşteptarea permanentă a unei intensificări a dificultăţilor, poate chiar a unei recesiuni, pe de altă parte conştientizarea oportunităţilor multiple de creştere, de dezvoltare, de reinventare, ceea ce probabil că a ţinut în mişcare investiţiile, finanţările, tranzacţiile şi comerţul în general.“

Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova, a vorbit în deschiderea ediţiei de anul acesta a Deloitte CFO Summit, eveniment organizat în parteneriat cu ZF, despre evoluţiile economice în ansamblu şi despre sentimentul din mediul de business.

Anul 2024 va fi bun, sunt de părere directorii financiari care au fost prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Deloitte CFO Summit. Cu toate acestea, specialiştii din departamentele financiare rămân prudenţi, pentru că încă sunt riscuri la adresa economiei şi businessului, cum ar fi inflaţia sau evoluţiile pe plan geopolitic.

„Dincolo de orice perspectivă filosofică din care optimismul este un imperativ moral, chiar cred că avem motive concrete şi raţionale de încredere în perioada care urmează“, a spus Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova.

Economia României va creşte, arată prognozele, a mai arătat Alexandru Reff, care a subliniat că este de aşteptat ca inflaţia să scadă: „2024 va marca o evoluţie pozitivă a economiei româneşti în ansamblu, creşterea urmând să accelereze spre 2,9% sau chiar 3,4%, depinde de cine calculează. Guvernul este întotdeauna cel mai optimist. Inflaţia ne aşteptăm să scadă, sper eu spre un nivel de 4,7-5,8%, cea mai optimistă este Banca Naţională. Avem stabilitate politică şi ne putem aştepta să continue şi după alegeri.“

 

Ce a mai spus Alexandru Reff la CFO Summit 2024:

Cel puţin, eu văd contradicţii multiple între pe de o parte aşteptarea permanentă a unei intensificări a dificultăţilor, poate chiar a unei recesiuni, pe de altă parte conştientizarea oportunităţilor multiple de creştere, de dezvoltare, de reinventare, ceea ce probabil că a ţinut în mişcare investiţiile, finanţările, tranzacţiile şi comerţul în general.

Perspectiva generală din sondajul nostru este ceva mai rezervată decât m-aş fi aşteptat. Risc să speculez că explicaţiile ar putea ţine atât de momentul în care s-a derulat sondajul, cât şi de natura directorilor financiari, aceştia fiind în mod natural mai prudenţi, pentru că trebuie să gestioneze riscurile şi costurile. Mi se pare mai evident acest aspect în predicţiile mai rezervate de creştere economică şi îngrijorările mai mari decât m-aş fi aşteptat legate de creşterea impozitului pe profit şi TVA.

Climatul general de business este mai degrabă unul de concentrare pe creştere, investiţii şi transformări. Sigur că aceste transformări vin şi dintr-o zonă defensivă, de gestionare a costurilor, dar nu aş spune că ne găsim într-un climat de scepticism sau neîncredere, ci într-unul de concentrare pe multiplele oportunităţi, care vin odată cu transformările din societate şi business.