Deloitte

Deloitte M&A 2024. Radu Dumitrescu, Deloitte România: Este nevoie de mai mulţi jucători locali în tranzacţiile mari din piaţa M&A (mergers and acquisitions) din România, aceştia fiind implicaţi în mai puţin de 4 din 10 tranzacţii M&A mari

16.02.2024, 10:00 Autor: Răzvan Botea

 În restul regiunii, procentul  jucătorilor locali în piaţa de M&Aceste de 50%.  România a fost mai rezilientă în 2023 în ceea ce priveşte piaţa M&A faţă de ţările din regiune

Radu Dumi­tres­cu, parte­ner coor­do­nator con­sul­tanţă finan­ci­ară la Deloitte Ro­mâ­nia, a prezentat două analize ale pieţei de fuzi­uni şi achiziţii din România în context regional. România s-a do­vedit a fi în 2023, an în care investitorii au fost mai prudenţi, mai rezilientă decât alte ţări din regiune, a spus Dumitrescu în cadrul confe­rinţei anuale a Deloitte pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii.

„România este pe un ono­rabil loc doi în regiune, după Po­lonia, în ceea ce priveşte nu­mărul de tranzacţii. România este pe locul doi încă din 2022 şi a continuat să îşi menţină pozi­ţia şi în 2023. Noi ca ţară ur­măm exem­plul Poloniei în zona de M&A“, a spus el la confe­rinţă, care a fost organizată în parteneriat cu ZF.

Cu toate acestea, remarcă Radu Dumitrescu, jucăto­rii locali din România sunt mai puţin prezenţi în tranzac­ţii­le mari, mai ales dacă se compară cu alte ţări din regiune.

„Este demn de remarcat faptul că dacă în celelalte ţări analizate procentul de investitori locali este de peste 50% din volumul tranzacţiilor, în România procentul aferent anului 2023 este semnificativ mai mic, de 37%. Ce ne spune acest lucru? Faptul că, probabil, investitorii români nu sunt foarte interesaţi să se extindă pe plan local prin fuziuni şi achiziţii şi mai degrabă sunt focusaţi pe o creştere organică, a cotei de piaţă prin acţiuni proprii de marketare şi prezentare“, a mai spus el.

În România au avut loc în 2023 130 de tranzacţii de peste 5 mil. euro pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, conform estimărilor Deloitte România. Valoarea totală a pieţei a fost de 6,5-7,2 mld. euro, o valoare similară cu cea din 2022.