Deloitte

Deloitte M&A 2024. Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii | Deloitte Legal: În pregătirea unei tranzacţii M&A este esenţial să arăţi că poţi administra riscurile, dacă ele nu pot fi eliminate

19.02.2024, 00:05 Autor: Răzvan Botea

♦ „Esenţialul în materie de riscuri, atunci când ele există, dacă nu le pot înlătura, este să pot să demonstrez că le înţeleg şi că sunt gestionabile în anumiţi parametri.“

Este esen­ţi­al ca riscurile să poată fi ad­ministrate, dacă acestea nu pot fi eliminate, a­tunci când se pregă­teşte o tranzacţie de fu­ziu­ne sau achiziţie, a explicat avocatul Andrei Burz-Pînzaru, partener la Reff & Asociaţii | Deloitte Legal. El a punctat că, în primul rând, toate riscurile, fie că sunt de natură fiscală sau juridică, trebuie să fie cunoscute.

„Esenţialul în materie de riscuri, atunci când ele există, dacă nu le pot înlătura, este să pot să demonstrez că le înţeleg şi că sunt gestionabile în anumiţi parametri. O pregătire înainte de tranzacţie şi fiscal şi juridic permite cele două dimensiuni: remediere unde se poate, iar unde nu se poate, explicare atât a riscului şi cuanti­ficarea corectă a lui, cât şi a modului în care e gestionat“, a spus Burz-Pînzaru la conferinţa anuală Deloitte M&A, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Avocatul a explicat în cadrul conferinţei, prin prisma expertizei pe care o are în piaţa de fuziuni şi achiziţii, care pot fi situaţiile pe care companiile le pot întâmpina atunci când pregătesc sau sunt într-un proces de fuziune sau achiziţie.

„În multe situaţii, vânzătorul nu vinde integral, drept urmare există un afterlife după deal în care avem vânzătorul şi cumpărătorul coabitând. Putem avea vânzători activi care iniţiază ei un proces de vânzare. Sau în unele situaţii, probabil că fondurile abordează direct un anumit seller. Avem de reconciliat perspective diferite. Antreprenorul care a construit business-ul ştie inside out, are propria perspectivă despre valuation, despre viitorul firmei respective. Şi de partea cealaltă avem fondul de investiţii sau putem avea un alt jucător din industrie“.

De asemenea, a mai spus avocatul, este nevoie de un proces laborios de pregătire a companiei pentru p tranzacţie şi sunt etape care nu pot fi sărite: „Dacă nu avem o potrivire între aşteptările de preţ şi de valuation, de o parte şi de alta nu prea se poate face un deal. Dar pe lângă acest aspect, sunt o serie întreagă de elemente de avut în vedere de un antreprenor când se pregătesc nevoile de equity: când se apucă de procesul de vânzare, eventuale activităţi de făcut înainte pentru a se pregăti, a-şi pregăti firma, a se pregăti pe el, structura acţionariatului. Avem discuţii legate de angajaţi-cheie.“