Deloitte

Deloitte M&A 2024. Daniela Iliescu, ROPEA: Fondurile de investiţii preferă ca banii pe care îi aduc ei să fie injectaţi mai departe în afacerea respectivă

29.02.2024, 00:06 Autor: Răzvan Botea

Fondurile de investiţii preferă ca banii pe care îi aduc ei să fie injectaţi mai departe în afacerea respectivă, a spus Daniela Iliescu, director executiv al Asociaţiei fondurilor de Private Equity (ROPEA), la conferinţa anuală Deloitte pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii, care a fost organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

„În majoritatea cazurilor, şi aş spune poveştilor de investiţii, fondurile de investiţii preferă ca banii pe care îi aduc ei să fie injectaţi mai departe în afacerea respectivă pentru a finanţa un plan de creştere“, a spus Daniela Iliescu.

Ea a participat la eveniment în cali­ta­te de reprezentant al asociaţiei fonduri­lor de investiţii ROPEA şi a adus perspectiva acestora despre zona de fuzi­uni şi achiziţii. La con­ferinţă au mai participat specialiştii Deloitte România, dar şi unii dintre cei mai importanţi jucă­tori din piaţă în 2023.

„Nu cred că este vorba de un punct din viaţa unei companii când se ia decizia de vânzare. Cred că mai degrabă este şi la nivelul antreprenorilor tot un proces care presupune o analiză pe mai multe pla­nuri. În primul rând, plecând de la contextul perso­nal al antreprenorului, dacă este la începutul sau în maturitatea vieţii profesionale sau caută chiar să se retragă cu totul din afaceri“, a mai spus Daniela Iliescu.

Mai degrabă, adaugă ea, este vorba de contextul în care se află afacerea sau antreprenorul care influ­en­ţează decizia de vânzare: „E vorba şi de contextul afacerii pe care o deţine, cât de dezvoltată este, în ce etapă de viaţă acea afacere şi contextul pieţei, con­textul sectorului respectiv, cât şi contextul economic sau poate regional, din punct de vedere economic sau chiar geopolitic, pentru că am văzut că sunt mul­te elemente care influenţează acum aceste aspecte.“