Deloitte

Deloitte M&A 2024. Georgiana Singurel, Reff & Asociaţii: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a fost mai stabilă decât alte pieţe din regiune

27.02.2024, 00:05 Autor: Răzvan Botea

„Aş spune în primul rând că am observat de multe ori o atenţie sporită a cumpărătorilor în cointeresarea vânzătorilor cu privire la performanţa afacerii pe care au vândut-o în perioada de după tranzacţie“.

Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii l Deloitte Legal, a vorbit la conferinţa anuală Deloitte pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii din perspectiva specialistului care asistă tranzacţiile. Ea a punctat că piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a rămas mai stabilă decât alte pieţe din regiune în 2023, an în care volatilitatea a fost mare.

„Într-adevăr, piaţa din România în 2023 a fost o piaţă stabilă, mai stabilă decât alte pieţe din regiune şi, prin urmare, am văzut un număr ridicat de tranzacţii, tranzacţii foarte mari, un număr ridicat de tranzacţii medii, mici, aş putea spune. Atât cu antreprenori locali, cu fonduri de investiţii, cu investitori strategici“, a spus ea la conferinţă, care a fost organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Este o tendinţă mai ales la tranzacţiile medii şi mici, dar şi la unele mari, ca deal-ul să meargă mai departe de tranzacţia propriu-zisă şi performanţa ulterioară a companiei să fie parte din înţelegere.

„Strict din punct de vedere juridic, aş spune că nu au apărut nişte modificări semnificative faţă de practicile pe care le-am văzut în 2022. Aş spune în primul rând că am observat de multe ori o atenţie sporită a cumpărătorilor în cointeresarea vânzătorilor cu privire la performanţa afacerii pe care au vândut-o în perioada de după tranzacţie. Tendinţa aceasta aş spune că mai degrabă se reflectă în cadrul tranzacţiilor medii şi mici, dar e prezentă şi în cadrul tranzacţiilor mai mari“, a mai spus Georgiana Singurel.