Deloitte

Deloitte M&A 2024. Vlad Bălan, Deloitte România: Orice antreprenor vânzător ar trebui să fie pregătit pentru un proces îndelungat, care ar putea solicita un nivel robust de resurse

26.02.2024, 00:05 Autor: Răzvan Botea

♦ „Ar fi ideal să aibă propria echipă de consultanţi, pentru că toate aceste cerinţe care trebuie efectuate în vederea unei tranzacţii se vor adăuga pentru antreprenor la activităţile lui zilnice de operare a businessului, nu-i vor uşura activitatea, doar se va face mai complexă“.

Vlad Bălan, director consultanţă financiară la Deloitte România, a vorbit la conferinţa anuală a Deloitte pe tema fuziunilor şi achiziţiilor despre la ce ar trebui să se aştepte un antreprenor care este implicat într-o tranzacţie de acest gen.

„Pentru un antreprenor un proces de tranzacţie este unul complex, dar nu trebuie să fie neapărat dificil. Orice vânzător sau antreprenor ar trebui să fie pregătit pentru un proces înde­lungat, care ar putea solicita un nivel robust de resurse ale lui, atât interne, cât şi externe“, a spus Vlad Bălan.

Deloitte, cu sprijinul media al Ziarului Financiar, a adus la masa discuţiilor jucători din piaţa de fuziuni şi achiziţii din 2023, cum ar fi Alina Popa, CFO al OMV Petrom, care a spus că are un buget de 300 mil. euro pentru fuziuni şi achiziţii în 2024.

De asemenea, Aleksandar Dragicevic, principal la MidEuropa, fondul de investiţii care face exit din businessul Profi, a participat la dezbatere şi a vorbit despre tranzacţia în sine, cât şi despre mediul de investiţii din România. Alături de reprezentanţii companiilor, specialiştii Deloitte România au adus perspectiva consultanţilor când vine vorba de un proces de fuziuni sau achiziţie.

„Ar fi ideal să aibă propria echipă de consultanţi, pentru că toate aceste cerinţe care trebuie efectuate în vederea unei tranzacţii se vor adăuga pentru antreprenor la activităţile lui zilnice de operare a businessului, nu-i vor uşura activitatea, doar se va face mai complexă“, a mai spus Vlad Bălan.