Economie circulară

Supliment Sistemul Garanţie-Returnare. Calendarul implementării SGR în România: Care au fost momentele-cheie din proces?

12.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Important pentru producători şi comercianţi este că înregistrarea produselor în Registrul de Ambalaje SGR este gratuită până la data de 1 ianuarie 2024. Ulterior acestei date, se va percepe taxa stabilită conform contractului de prestări servicii între RetuRO şi producători.

Implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) în România este rezultatul mai multor ani de eforturi şi resurse puse la bătaie pentru a pregăti la maximum posibil infrastructura necesară la data de 30 noiembrie 2023. Totul a început în urmă cu mai bine de doi ani, discuţiile datând, de fapt, chiar mai dinainte. Treptat, au fost depăşite etapele birocratice, s-au pus la puncte echipe de oameni şi reţele logistice, s-au iniţiat discuţii esenţiale şi s-au identificat partenerii potriviţi pentru această călătorie. Administratorul SGR a decis să faciliteze procesul de înregistrare în Registrul Ambalajelor a produselor în ambalaje SGR pentru producători şi să simplifice procedurile înainte de data de 30 noiembrie 2023. Astfel, RetuRO a renunţat la cerinţa de a furniza mostre fizice de produse în ambalaje SGR pentru produsele a căror înregistrare a fost solicitată înainte de intrarea în vigoare a Sistemului de Garanţie-Returnare. Ca un serviciu opţional gratuit, RetuRO s-a oferit să testeze etichetele şi codurile de bare SGR pentru producători înainte de data de 30 noiembrie.