EUROMENTOR

(P) Ce beneficii aduce antreprenorilor programul IMM INVEST PLUS

16.12.2022, 14:50 Autor: Publicitate

Contextul dificil socio-economic în care ne aflăm la final de 2022 a dus la împovărarea unora dintre companiile româneşti, care în momentul de faţă se confruntă cu dificultăţi economice. Pentru a veni în ajutorul acestora, Guvernul României a dezvoltat schema de ajutor naţional IMM INVEST PLUS, aprobată prin OUG99/2022. Ministerul Finanţelor a publicat recent proiectul de act normativ pentru completarea şi modificarea ordonanţei de urgenţă, ceea ce înseamnă că programul va fi disponibil antreprenorilor şi în anul 2023.

BRD Groupe Societe Générale a dezvoltat o divizie specială pentru accesarea programelor de acest fel. Aceasta include 9 experţi, numiţi Euromentori, care facilitează accesarea finanţărilor nerambursabile. Experţii explică ce presupune, mai exact, schema de ajutor lansată de Guvern şi de ce beneficii se bucură antreprenorii care aplică.

IMM INVEST PLUS cuprinde mai multe componente, printre care:

  • IMM INVEST ROMANIA –  pentru refinanţarea altor credite de investiţii sau cheltuieli destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni.
  • Agro IMM INVEST –  dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
  • RURAL INVEST –  pentru creditele de investiţii şi creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.
  • IMM PROD – doreşte asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.
  • GARANT CONSTRUCT – are ca scop acordarea de garanţii guvernamentale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu.
  • INNOVATION –  pentru companiile româneşti inovative şi/sau care îşi promovează produsele şi serviciile destinate exportului.

Aceste programe se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie care operează în diverse domenii de activitate. Sectoarele vizate sunt: comerţul şi serviciile, transporturile, construcţiile, producţia, agricultura primară, pisciltura şi acvacultura, industriile alimentare. Totodată, sunt incluse şi acele companii care dezvoltă capacităţi de inovare şi activităţi de export.

Avantajele programului

  • Ajutor de stat sub formă de grant

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum şi comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni.

Finanţările beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, şi a dobânzilor aferente creditelor pentru finanţarea capitalului de lucru şi acelor de investiţii.

  • Ajutor de stat sub formă de garanţii pentru împrumuturi

Fiecare credit, fie că este vorba despre finanţarea nevoii de capital circulant, ori a unei investitii, beneficiază de garanţie de stat în proporţie de maximum 90% din valoarea acestuia.

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numărul maxim de beneficiari estimaţi creşte astfel de la 24.786, la 26.708.

Specialiştii diviziei Euromentor sunt pregătiţi să îndrume şi să susţină antreprenorii la fiecare pas: analizarea planului de afaceri, adaptarea strategiei de finanţare conform necesităţilor acestuia, îndeplinirea criteriului de cofinanţare a cheltuielilor eligibile şi/sau neeligibile prin produse de creditare specifice. Euromentorii pot asigura, de asemenea şi o  verificare în prealabil a încadrării clienţilor săi în criteriile de eligibilitate specifice programelor.

Valoarea maximă a creditului

Valoarea maximă a creditului nu poate depăşi 5.000.000 lei pentru creditele destinate finanţării capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăşi 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii şi pisciculturii.

Perioada de valabilitate a creditelor

Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii, şi de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. În cazul creditelor de investiţii, companiile pot beneficia de o perioadă de graţie de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

Plafonul total al garanţiilor de stat destinate acestui program pentru anul acesta este în valoare de 17,75 miliarde de lei si poate fi alocat până la data de 31.12.2022.

În ceea ce priveşte ajutorul de stat sub formă de grant, valoarea totală a acestuia este de maximum 1,93 miliarde de lei.

Serviciile de consultanţă ale echipei de Euromentori sunt disponibile în toată ţara:

  • Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş; 
  • Nord-Vest: Satu-Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud; 
  • Centru: Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu; 
  • Sud-Vest: Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt; 
  • Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Buzău; 
  • Sud: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman; 
  • Nord-Est: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui; 
  • Bucureşti.

 

Mai multe despre sprijinul pe care îl pot obţine antreprenorii, chiar pe site-ul BRD-Euromentor.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea BRD