Eveniment

16 din cele mai mari 20 de pieţe au fost pe scădere în primul semestru

16 din cele mai mari 20 de pieţe au fost pe scădere în primul semestru
10.08.2010, 23:58 18

Potrivit datelor strânse de ZF de la jucătorii care activează pe20 de pieţe-cheie în ceea ce priveşte consumul, doar patru aureuşit să iasă din criză: clinici private, piaţa farma, energieelectrică şi gaze naturale.
Pentru restul domeniilor, cum ar fi auto, lemnul şi mobila,cimentul, construcţiile, produsele petroliere, textilele sautelecomunicaţiile criza şi-a continuat neabătut drumul sprediminuarea afacerilor celor mai importante companii locale. Laţigări, numărul pachetelor vândute este cu 30% mai redus, chiardacă piaţa ca valoare nu are aceeaşi evoluţie, având în vederescumpirea ţigaretelor. Explicaţia plusului de pe piaţa gazelor,unde consumul a crescut cu 10% în prima jumătate a anului, suntcontractele marilor pro­ducători de îngrăşăminte care de mai binede un an se alimentează doar cu gaze ieftine din producţiainternă.
Dacă pe marii petrolişti îi ajută creşterea preţurilor la pompă şiscumpirea petrolului, pentru industrii precum construcţiilesalvarea din partea statului prin demararea lucrărilor deinfrastructură se lasă aşteptată.
Managerii din cele mai importante companii din România spun căreducerea cheltuielilor aplicată de guvern este un lucru normal,dar doar această decizie fără suportul unor măsuri de creştere aveniturilor nu are niciun impact.
"Şi în cazul companiilor s-a întâmplat acelaşi lucru care seîntâmplă acum la nivel macro. La început am trecut la tăiereacheltuielor şi restructurări, ceea ce a făcut şi Guvernul acum, darapoi ne-am gândit la partea de creştere a veniturilor care de fapteste cea mai importantă direcţie", a declarat Mariana Gheorghe, CEOal Petrom, cea mai mare companie din România. În lipsa acestormăsuri, mulţi jucători se aşteaptă chiar la o înrăutăţire amediului de afaceri în partea a doua a anului, când se vor vedeaefectele reducerii salariilor cu 25% şi ale majorării TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO