Eveniment

2 mld. euro de la muncitorii romani de afara

14.04.2003, 00:00 8

Transferurile de bani ale celor care muncesc in strainatate se ridica la aproximativ doua miliarde de euro, potrivit unei estimari realizate in urma unui sondaj CURS.
Potrivit sondajului, 12% dintre romani au in acest moment unul sau mai multi membri din gospodarie care sunt plecati la munca in strainatate. "O estimare simpla facuta de CURS arata ca circa 900.000 de gospodarii au cel putin o persoana plecata la munca in strainatate, iar acesti membri de familie trimit periodic bani celor din tara", releva sondajul. Conform sumelor raportate de repondentii din sondaj media este de aproximativ 200 de euro pe luna pentru o gospodarie. "O estimare generala ar arata ca, in conditiile in care s-ar mentine acelati procent de plecati la munca, ar intra in tara aproximativ doua miliarde de euro din transferurile de bani ale celor care muncesc in strainatate, iar la aceasta suma s-ar putea adauga si economiile in valuta cu care muncitorii romani se intorc acasa", sustine CURS.
Sondajul a fost efectuat in perioada 25 martie - 4 aprilie pe un esantion de 2.100 de persoane de peste 18 ani, la cererea Fundatiei Romania Profunda.
Potrivit statisticilor oficiale, transferurile de bani ale celor care muncesc in strainatate s-au ridicat anul trecut la 1,6 miliarde de dolari.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO