Eveniment

35 de ziaristi de la Evenimetul zilei au demisionat

06.01.2005, 00:00 40

Un numar de 35 de jurnalisti de la ziarul Evenimentul Zilei si-au prezentat demisia, in semn de protest fata de intentia patronatului de a tabloidiza ziarul, dar noua conducere a cotidianului sustine ca publicatia va putea aparea joi, numarul total al angajatilor ramasi fiind de circa 120.
Jurnalistii demisionari au organizat o conferinta de presa in cadrul careia au prezentat motivele care au dus la actiunea lor. Intre demisionari se afla ziaristi din cadrul departamentelor de eveniment si investigatii, sapte sefi de departamente si patru editori.
Radu Busneag, fostul sef al departamentului eveniment al ziarului, a mentionat ca motivul oficial al demisiei in grup a fost refuzul trustului Ringier de a oferi garantii in scris referitoare la pastrarea liniei editoriale a ziarului dupa demiterea din functie a redactorului sef Dan Turturica.
In replica la aceasta acuzatie, Cosmina Noaghea, directorul executiv al Ringier, in cadrul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o separat,  ca Ringier nu poate da astfel de garantii scrise atat timp cat nu este definit cu claritate conceptul de linie editoriala.
Noaghea  a mentionat ca trustul Ringier nu s-a gandit sa angajeze oameni noi in locul celor care au demisionat, dat fiind ca decizia de demisie a fost una unilaterala. Ringier nu s-a gandit sa angajeze o echipa paralela pentru ca a vrut sa colaboreze in continuare cu aceiasi oameni, a spus Noaghea. "Ne pare rau ca am ajuns la acesta situatie, de la noi a fost o deschidere totala", a afirmat Cosmina Noaghea.
Noul redactor-sef, Razvan Ionescu, prezent la conferinta, a lasat sa se inteleaga ca in posturile demisionarilor vor fi, la un moment dat, angajati alti jurnalisti, pentru a se atinge standardele ziarului.
Cosmina Noaghea a explicat inca o data motivul pentru care Ringier l-a delegat pe Dan Turturica la Bacau, aratand ca nu au fost implinite obiectivele ziarului in 2004. Ea a spus ca singurele optiuni pe care le-a avut conducerea Ringier in aceasta situatie a fost demiterea sau delegarea lui Turturica la Bacau.
Radu Busneag a mai mentionat ca decizia de demisie a fost luata acum doua zile, in urma unei "ultime tentative" a jurnalistilor de a se intelege cu patronatul Ringier la nivel oficial, in cadrul unei intalniri de mediere la Directia de Munca, care nu s-a soldat cu nici un rezultat. Potrivit acestuia, subiectele discutiilor au fost deschiderea negocierilor pentru respectarea de catre Ringier a contractului colectiv de munca si anularea deciziei de detasare a redactorului-sef Dan Turturica la Bacau.
Andreea Pora, fost publicist politic la Evenimentul Zilei, a declarat ca patronatul a dat asigurari verbale referitoare la pastrarea liniei editoriale, care, in opinia sa, au fost insa contrazise, atat prin numirea lui Razvan Ionescu in functia de redactor-sef al ziarului, cat si prin ultimele numere ale ziarului.
Fostul redactor-sef, Dan Turturica, a precizat ca demisia sa formala se va produce in urmatoarele zile, intrucat contractul sau prevede obligativitatea unui preaviz de 90 de zile.
Conflictul de la evenimentul zilei a aparut la finele anului trecut, inainte de debutul campaniei electorale, cand a fost indepartat din functia de director Cornel Nistorescu.
La acel moment, redactia a protestat public fata de intentia patronilor de a-l demite de la conducerea ziarului pe cel care a recreat publicatia, dupa ce a preluat-o de la Ion cristoiu. La acea vreme, ziaristii de la Evenimentul zilei au reclamat presiuni politice din partea patronilor, care le-ar fi cerut sa nu mai atace fosta putere si care ar fi dorit sa reorienteze politica editoriala spre subiecte usoare, bulevardiere. Reprezentantii Ringier au respins aceste acuzatii.
Cornel Nistorescu a ramas colaborator al Evenimentului zilei, semnand, de doua ori pe saptamana, comentarii.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO