Eveniment

A.T. Kearney: Centralizarea achiziţiilor publice ar aduce economii de 1-2 mld. euro la bugetul de stat

Cristina Trăilă, fosta şefă a ANRMAP

Cristina Trăilă, fosta şefă a ANRMAP

Autor: Adelina Mihai

15.10.2013, 20:34 267

Un sistem care să permită centralizarea achiziţiilor publice, o piaţă anuală care generează încasări de peste 10 miliarde de euro pentru mediul privat, ar putea aduce economii cuprinse între 1 şi 2 miliarde de euro la bugetul de stat, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă în management A.T. Kearney România.

„Centralizarea achiziţiilor publice poate fi făcută în mai multe etape, începând cu categoriile de bunuri şi servicii care pot fi standardizate şi care au potenţial ridicat de a aduce economii la buget, cum ar fi cele legate de sectorul telecomunicaţiilor, de maşini, de utilităţi sau de călătorii. Folosirea unui sistem electronic de achiziţii ar putea îmbunătăţi nivelul economiilor efectuate în acest domeniu“, se arată în analiza companiei.

Problema centralizării achiziţiilor publice este discutată de 5 - 6 ani, dar nimeni nu şi-a asumat un proiect în acest sens. Cristina Trăilă, fosta şefă a ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Regle­mentarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), a schiţat un proiect pentru achiziţiile în instituţiile centrale ale statului, în special în ministere, în care birotica, carburanţii şi echipamentele IT urma să fie achiziţionate cen­tralizat, dar proiectul nu a ajuns niciodată pe masa guvernului.

Analiza A.T. Kearney arată că statele membre ale Uniunii Europene ar putea economisi între 10 şi 18% din costurile actuale cu achiziţiile publice, capitol la care europenii au o eficienţă mai scăzută prin comparaţie cu state precum Singapore, Coreea sau Malaezia. În bani, valoarea economiilor pe care le-ar putea face statele europene din eficientizarea achiziţiilor publice ar putea fi cuprinsă între 86 şi 152 de miliarde de euro pe an.

De asemenea, eficientizarea achiziţiilor publice prin centralizare ar aduce, pe lângă economii, o serie de avantaje precum transparenţa în cheltuirea banilor publici, creşterea controlului în materie de preţuri sau o putere de negociere mai mare ca urmare a volumelor ridicate de achiziţii.

Consultanţii de la A.T. Kearney, companie cu afaceri de 6 milioane de euro în România, spun că nivelul economisirii în cazul centralizării achiziţiilor publice locale, de 1 - 2 mi­liarde de euro pe an, ar putea reprezenta între 40 şi 80% din valoarea dobânzii plătite în 2012 de România pentru datoria publică.

O altă analiză, realizată recent de Institutul pentru Politici Publice (IPP), arată că autorităţile publice (contractante) au cheltuit în 2012 suma de 17 miliarde de euro cu achiziţiile publice, în creştere cu 70% faţă de anii anteriori.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO