Eveniment

Adriean Videanu spune ca Gazprom are planuri mari pentru Romania

Adriean Videanu spune ca Gazprom are planuri mari pentru Romania
21.02.2010, 23:07 20

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii de stat,care asigura jumatate din productia locala de gaze naturale, arputea construi alaturi de gigantul rus Gazprom pana la 10 depozitede inmagazinare subterana, ar urma sa intre pe piata energieielectrice tot alaturi de Gazprom si are posibilitatea implicarii inproiecte de explorare si exploatare a unor perimetre din afaraRomaniei, in locuri cum ar fi Irak.

Toate acestea, alaturi de o invitatie oficiala adresata Romanieiprivind intrarea in proiectul South Stream au fost obtinute incadrul unei vizite de o ora si jumatate pe care o delegatie aGazprom a efectuat-o la Bucuresti la mijlocul saptamanii trecute,in contextul in care relatiile dintre Romania si uriasul producatorde gaze au fost inghetate timp de multi ani. "Nu se poate vorbi deun monopol al Rusiei pe piata locala si nu este nicio rea credintain dezvoltarea acestor relatii. Este o relatie de colaborare, deincredere intre doua companii. Construirea unor depozite de gazealaturi de Gazprom nu are nicio legatura cu trecerea sau nu agazoductului South Stream prin Romania", a spus Adriean Videanu,ministrul economiei, la sfarsitul saptamanii trecute, cand a datprimele declaratii oficiale privind discutiile cu Gazprom.

"Vom avea resursa aici", a mai spus Videanu, facand referire laavantajele investitiilor in depozitele de inmagazinare subterana.Ministrul a explicat anul trecut ca motivul pentru care Romgaz faceaceste depozite cu Gazprom, care va fi chiar furnizorul gazelor,este necesitatea diversificarii investitiilor in inmagazinare, incontextul in care companii precum GDF SUEZ sunt implicate in astfelde proiecte alaturi de statul roman.

In ceea ce priveste South Stream, gazoduct facut la initiativarusa pentru a ocoli Ucraina in tranzitul gazelor spre tarileeuropene, Videanu spune ca Transgaz a fost invitat oficial, Gazpromspunand intr-un comunicat ca a plecat de la Bucuresti cu toatedatele necesare elaborarii studiului de fezabilitate pentruposibila portiune romana a gazoductului. Analistii spun insa cavarianta ca South Stream sa treaca prin Romania este una purteoretica.

"Teoretic, South Stream are doua optiuni pentru traversareaMarii Negre dinspre Rusia spre Bulgaria: din Rusia prin zoneleeconomice exclusive ale Ucrainei, Romaniei si Bulgariei, pana la unpunct pe uscat din Bulgaria sau prin zonele economice exclusive dinRusia, Turcia si Bulgaria, din nou pana pe uscatul bulgaresc. Inprima varianta, permisiunea Ucrainei este ceva inimaginabil, pentruca ar permite Gazpromului sa ia volume uriase de gaze dinconductele care traverseaza Ucraina si sa le bage in South Stream.A doua optiune este convenabila din punct de vedere politic, darfoarte scumpa", spune Vladimir Socor, unul dintre cei mai cunoscutianalisti ai spatiului ex-sovietic, intr-un material publicat inEurasia Daily Monitor.

Bulgaria are astfel o pozitie de forta in negocierile cu rusii,pe cand Romania poate deveni simpla extensie a South Stream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO