Eveniment

Afacerile din comerţ au scăzut cu 5,9% în primele cinci luni

05.07.2010, 23:11 14

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţiavânzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut uşor în maicomparativ cu luna aprilie, dar a scăzut în primele cinci luni aleanului comparativ cu perioada similară a lui 2009, atât ca seriebrută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şide sezonalitate, cu 5,9% şi, respectiv, cu 6,7%, potrivit datelorcomunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult au avut de suferit vânzările de produse alimentare,băuturi şi tutun (-7,4%) şi produsele nealimentare

(-6,9%), în vreme ce comerţul cu carburanţi pentru autovehiculeîn magazinele specializate s-a diminuat cu 1,4%, ceea ce a condusla o scădere a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cuamănuntul, serie brută, cu 5,9%, potrivit sursei citate.

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cuamănuntul a scăzut cu 6,7%, fiind tras în jos de reducereavânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%), avânzărilor de produse nealimentare cu -7,7% şi a comerţului cuamănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazinespecializate cu -2,8%.

Comparativ cu aprilie 2010, volumul cifrei de afaceri pentrucomerţul cu amănuntul, serie brută, a crescut în mai cu 3,4%,datorită avansului vânzărilor de carburanţi pentru autovehicule înmagazine specializate (6,7%), al vânzărilor de produse nealimentare(3,1%) şi al comerţului cu produse alimentare, băuturi şi tutun(1,6%).

Pe de altă parte, Eurostat, oficiul UE pentru statistică, acomunicat ieri că România a înregistrat în mai cea de-a patrascădere anuală a comerţului cu amănuntul dintre statele membre aleUE, în timp ce la nivelul blocului european sectorul retail acrescut cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO