Eveniment

Agrana cumpara zahar brut de 63 mil. dolari

10.04.2006, 00:00 17

Societatea Agrana Romania, membra a grupului austriac Agrana, intentioneaza sa achizitioneze in acest an zahar brut in valoare de 63 de milioane de dolari (52 de milioane de euro) pentru a-si asigura materia prima, a declarat Emilian Dobrescu, reprezentantul general al firmei in Romania.

"Importurile de zahar brut acopera circa 90% din necesarul de materie prima al unitatilor din Romania", a spus Dobrescu.

El a precizat ca importurile vor fi efectuate in special din Brazilia, in conditiile in care pretul zaharului pe piata mondiala a crescut semnificativ fata de perioada similara a anului trecut, ajungand in prezent la circa 400 de euro pe tona.

Agrana detine trei fabrici de zahar la Buzau, Roman si Tandarei. Pentru a-si asigura o parte a materiei prime, societatea intentioneaza sa incheie in acest an contracte cu producatorii agricoli pentru infiintarea unei suprafate de circa 10.000 de hectare de sfecla de zahar, comparativ cu 4.000 de hectare anul trecut.

Actionarii firmei urmeaza sa discute la sfarsitul lunii aprilie contractul vizand achizitia de zahar brut, dar si un alt acord, in valoare de 12 milioane de euro, pentru cumpararea altor materii prime.

De asemenea, actionarii vor analiza oportunitatea prelungirii mai multor linii de credit, printre care se numara linia de credit comuna cu fabrica de la Tandarei de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich, in valoare totala de 18 milioane de euro, care expira la 31 august. Prelungirea este solicitata pentru o perioada de un an de zile, de la 1 septembrie 2006 pana la 31 august 2007, in aceleasi conditii contractuale.

In acelasi timp, va fi analizata si posibilitatea prelungirii liniei de credit de la HVB Bank Romania in valoare de 5 milioane de lei, cu data de expirare 15 august 2006, si a celei de la Raiffeisen Bank Romania, in valoare de 7,5 milioane de lei, care expira la 30 aprilie 2006.

Prezenta in Romania din anul 1998, compania austriaca detine unitati si in sectorul productiei de dulciuri si concentrate de fructe.

Consumul anual de zahar in Romania se ridica la 500.000 - 530.000 de tone, circa 75% fiind industrial, doar 25% revenind consumului casnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO