Eveniment

Altă birocraţie: Companiile cu peste 500 de angajaţi vor fi obligate să realizeze rapoarte de sustenabilitate începând cu 1 ianuarie 2018

În România din cele aproape 700 de firme cu peste 500 de angajaţi doar 180 sunt obligate să realizeze rapoarte de sustenabilitate, anume firmele de stat şi cele listate la bursă

În România din cele aproape 700 de firme cu peste 500 de angajaţi doar 180 sunt obligate să realizeze rapoarte de sustenabilitate, anume firmele de stat şi cele listate la bursă

Autor: Simona Tatu

07.07.2017, 00:05 1137

Companiile care au peste 500 de angajaţi vor fi nevoite să întocmească un raport de sustenabilitate, în care să prezinte impactul lor asupra economiei, responsabilitatea pentru angajaţi, societate şi pentru mediul înconjurător, conform unei directive europene (Directiva 2014/95).

În România din cele aproape 700 de firme cu peste 500 de angajaţi doar 180 sunt obligate să realizeze acest raport, anume firmele de stat sau cele listate la bursă.

„Uniunea Europeană cere prin Directiva 95 ca toate companiile cu peste 500 de angajaţi, deci cu impact semnificativ în economie, să facă raportări de sustenabilitate. În Româna, directiva a fost transpusă prin Ordinul de ministru 1938/2016, care a restrâns aria de aplicabilitate a acesteia, astfel că dintre cele 680 de companii cu peste 500 de angajaţi, doar 180 trebuie să raporteze”, a spus Iuliana Roibu, Managing Partner Reporting Division, în cadrul The CSR Agency, companie de consultanţă specializată în CSR (Responsabilitate Socială Corporativă).

În România, directiva a fost transpusă printr-un ordin de ministru care a restrâns aria de aplicabilitate a acesteia, astfel că firmele vizate sunt reprezentate doar de companiile cu acţionariat de stat sau cele listate la bursă. Astfel rămân sute de companii care nu sunt obligate să raporteze, doar dacă vor sau au direcţie de la grupul de care aparţin.

„S-a ajuns la o situaţie anticoncurenţială, în care două companii cu peste 500 de angajaţi din aceeaşi industrie nu sunt ambele obligate să raporteze, ci doar cea care este companie de stat sau listată la bursă. De asemenea, companii cu impact mare în economie, cu sute de angajaţi, companii de care depind exclusiv zeci de comunităţi, nu sunt obligate să raporteze. Transparenţa trebuie să fie pentru toată lumea, nu numai pentru companiile de stat şi pentru cele publice. Transparenţa trebuie să fie o obligaţie, nu o opţiune”, a mai adăugat Iuliana Roibu.  Spre exemplu, în cazul companiilor din domeniul furnizării şi distribuţiei de energie, Electrica, companie listată la bursă, este obligată să realizeze raportarea, în timp ce E.ON Energie România, parte a grupului german E.ON, nu are această obligaţie.

Companiile vizate de noua reglementare trebuie să prezinte următoarele documente: o descriere succintă a modelului de afaceri al întreprinderii, o descriere a politicilor în legătură cu aspectele nefinanciare menţionate, rezultatele acestor politici, principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operaţiunile întreprinderii şi indicatori-cheie de performanţă nefinanciară relevanţi pentru activitatea specifică a întreprinderii, conform directivei. De asemenea, raportul poate conţine, după caz, trimiteri şi explicaţii suplimentare privind sumele raportate în situaţiile financiare anuale.

Aceste rapoarte de sustenabilitate trebuie prezentate către autorităţile fiscale împreună cu raportul financiar anual sau cel târziu la şase luni după realizarea raportului financiar.

Directiva ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru anul financiar 2017, însă nu există norme de aplicare. Compania The CSR Agency a făcut o propunere către Ministerul de Finanţe, cel care a realizat ordinul, dar încă nu a primit niciun răspuns oficial cu privire la o posibilă modificare a textului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO