Eveniment

Amendă de 35.000 de lei pentru benzinăria MOL din Beiuş de la care a plecat isteria preţurilor la combustibil

Amendă de 35.000 de lei pentru benzinăria MOL din...

Autor: Mediafax

10.03.2022, 19:06 1204

Staţia de la Beiuş, de unde a pornit întreaga isterie privind preţurile mari la combustibil, după ce a vândut carburant la preţul de 11 lei per litru, a fost amendată cu 35.000 de lei, a anunţat, joi, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

În total, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 70 de staţii de carburnat din ţară şi a aplicat amenzi în valoare totală de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor care are pe teritoriul României 215 staţii de carburant. Odată cu amenda, a fost semnat şi propus ordinul preşedintelui ANPC de încetare a practicilor concurenţiale incorecte pentru acest furnizor.

„Staţia de la Beiuş, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri (miercuri - n.r.), prin nivelul extrem de ridicat şi de nejustificat al preţului practicat, a fost amendată cu 35.000 lei, de asemenea fiind propusă şi semnată şi în acest caz, decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte, mai exact de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pe lângă sancţiunea aplicată, implică şi revenirea la preţul anterior”, a spus Cărbunaru.

În urma controalelor s-a stabilit că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari.

„Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi din Galaţi. Aşa cum vă spuneam,.ordinul acesta de încetare a practicilor comerciale incorecte implicând revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul respectiv, considerând, inspectorii ANPC, că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatori economici în ultimele două zile”, a mai spus Cărbunaru.

Şi ANAF, şi Consiliul Concurenţei au început verificări.

„Ministrul de Finanţe a dispus Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibililor din România, în conformitate cu atribuţii legale ce îi revin şi sunt peste 100 de echipe constituite în acest sens pentru a verifica staţiile de vânzare, dar şi distribuitorii angro, antrepozitele fiscale şi companiile implicate”, potrivit sursei citate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO