Eveniment

Analiştii dau ca sigură scăderea economiei cu 3%

11.07.2010, 23:46 19

Tot mai mulţi analişti economici dau ca sigură scăderea PIB cu3% în 2010, deşi la începutul anului erau mult mai optimişti şiaveau chiar previziuni pozitive. Până la finalul anului prognozelear putea deveni chiar mai pesimiste, având în vedere înrăutăţireape zi ce trece a activităţii economice şi perspectiva impozităriituturor veniturilor.
Astfel, analiştii Raiffeisen Bank şi-au revizuit în scădereprognoza privind evoluţia Produsului Intern Brut anul acesta, de la-2% la -3%, după ce acum o săptămână şi analiştii ING, BRD-SocGenşi UniCredit au publicat estimări înrăutăţite referitoare la PIB-uldin 2010. ING vede o scădere de până la 3%, UniCredit de 2,5%, iarBRD de până la 0,5%. De asemenea, Oxford Economics şi-a revizuitpreviziunile privind contracţia economiei de la 0,6% la 2,6%.
Noile estimări vin în condiţiile în care consumul şi construcţiilesunt în cădere liberă, iar singurele semnale pozitive vin de laindustrie, care însă nu are o pondere suficient de mare în PIBpentru a salva economia. În 2009, în timp ce criza răvăşea tot maimult mediul privat, cu mii de insolvenţe şi zeci de mii de angajaţiconcediaţi, toţi oamenii de afaceri îşi puneau speranţele în 2010,aşteptându-se la un an mai bun, însă odată cu noile previziuniaceştia trebuie să îşi refacă planurile. Totuşi, analiştiiRaiffeisen spun că trimestrul doi arată ceva mai bine decât primeletrei luni din acest an.
"Imaginea de ansamblu arată că activitatea economică din trimestruldoi s-a îmbunătăţit comparativ cu trimestrul anterior. Vedem ocreştere trimestrială a PIB apropiată de 0%, dar nu excludem chiarşi o rată pozitivă", afirmă analiştii Raiffeisen Bank.
A doua jumătate a anului va fi însă mult mai dificilă, încondiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilorbugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA. De altfel, preşedinteleSenatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că, având în vedereprognozele tot mai pesimiste, la finele lui 2010 va trebui luatemăsuri şi mai dure pentru creşterea veniturilor la buget, elanticipând că taxele vor creşte şi mai mult.
Ultima prognoză oficială a Comisiei Naţionale de Prognoză indică ocreştere de 0,5% a PIB în 2010, însă în urma discuţiilor cu FondulMonetar Internaţional aceasta urmează să fie modificată, dar nusemnificativ. Bugetul public este construit în baza acesteiestimări. Iniţial, autorităţile au avut în vedere chiar o creştereeconomică de 1,3% pentru anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO