Eveniment

ANEIR: aprecierea leului a provocat daune de un miliard de euro exportatorilor

04.02.2005, 00:00 35



AsociaTia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) estimeaza ca aprecierea leului determinata de reducerea interventiilor bancii centrale pe piata valutara a provocat firmelor cu activitati de export pierderi de aproximativ un miliard de euro.



Potrivit ANEIR, membrii asociatiei anticipeaza ca problemele financiare ale firmelor mentionate ar putea determina intrarea in somaj a 25% din forta de munca a Romaniei.



"Peste un milion de angajati care lucreaza pentru export isi pot pierde, in perioada urmatoare, locul de munca", se arata in comunicat.



De asemenea, conducerea ANEIR sustine ca activitatea exportatorilor a fost afectata in sens negativ si de dobanzile ridicate la credite practicate de bancile comerciale.



Asociatia Exportatorilor sustine ca acestea reprezinta piedici pentru procesul investitional care ar permite reducerea decalajelor de competitivitate dintre firmele romanesti si cele straine si acoperirea diferentelor de curs.



Organizatia apreciaza ca solutia ar putea veni din partea BNR, printr-o "masura soc" pe piata dobanzilor, sau de la Guvern, prin compensatii fiscale pentru investitiile in competitivitate sau impozitarea excesiva a fortei de munca.



Astfel, ANEIR propune, dupa definitivarea bugetului pe 2005, majorarea fondurilor pentru sistemul de sustinere si promovare a exporturilor, inclusiv din sumele incasate de stat prin procesul de privatizare, fonduri destinate capitalizarii Eximbank si finantarii instrumentelor legale de sprijin pentru exportatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24