Eveniment

Antreprenorii care mai risca intr-o noua afacere sunt romanii veniti cu bani din strainatate. Cum comentati?

Antreprenorii care mai risca intr-o noua afacere sunt romanii veniti cu bani din strainatate. Cum comentati?
10.09.2009, 00:00 106

Judetele puternice din punct de vedere economic, cum ar fi Cluj,Constanta, Timis sau Municipiul Bucuresti, au inregistrat scaderide pana la 38% la nivelul societatilor nou-infiintate in acest anfata de anul trecut, in vreme ce judete precum Teleorman, Tulceasau Caras-Severin au cunoscut o dinamica pozitiva a numarului defirme inregistrate in 2009. In conditiile in care din judetele maisarace au plecat cei mai multi romani la munca in strainatate, esteposibil ca acestia sa fi revenit cu bani in tara, alegand sa-sideschida o afacere.

In Teleorman au fost inregistrate in acest an cu 11% mai multesocietati decat in primele opt luni ale anului trecut, in vreme cein Cluj numarul companiilor nou-deschise a scazut cu 38%.

"Nu cred ca viitorul o sa fie atat de sumbru, economia isi vareveni incet, incet. Sunt multe persoane care revin din strainatatecu bani si incep o afacere, nu trebuie sa disperam. Legat deimpozitul forfetar, cred ca prin aceasta metoda castigam atat noi,cat si statul", spune Florian Tranca, un antreprenor din judetulTeleorman.

Acesta a fost plecat la munca in strainatate, a revenit in tarasi a decis sa-si deschida firma Edmond Star Com in localitateaStejaru din judetul Teleorman.

In Cluj, un antreprenor turc a decis sa deschida firma deconstructii Egemak, spunand ca trebuie exploatate oriceposibilitati de afaceri in momentul de fata, indiferent de taracare le ofera.

In primele opt luni din acest an, circa 105.600 de companiisi-au suspendat activitatea, de 12 ori mai mult fata de numarulsuspendarilor consemnate in 2008, in vreme ce numarul societatilorcare au fost dizolvate s-a ridicat la 13.270, cu peste 500% maimare fata de cifrele primului semestru din 2008.

"Am fost nevoit sa-mi inchid afacerea din cauza impozituluiforfetar, pentru ca nu mai puteam plati. Nu am avut niciun sprijinde la autoritati, cei care sunt ajutati fiind in continuarecompaniile mari si nu micii investitori", spune Mihai Moraru, unantreprenor din Teleorman care a suspendat de curand activitateasocietatii Ali Mar pentru aproape trei ani. Compania a avut anultrecut o cifra de afaceri de 77.200 de lei, consemnand o pierderede 13.300 de lei.

Ce companii importante au fost suspendate sau dizolvateanul acesta?

Boromir Ramnicu Valcea, cel mai mare producator de panificatiede pe plan local, a suspendat anul acesta activitatea uneia dintrecompaniile grupului, Boromir S.R.L, incepand cu luna mai a acestuian.

Compania era infiintata in 1992, avea ca activitate distributiamaterialului lemnos, a materialelor de constructii si aechipamentelor sanitare si a inregistrat anul trecut pierderi de1.100 de lei.

"Am infiintat aceasta companie deoarece am vrut sa separamactivitatea grupului, ceea ce nu am mai facut. De ce sa am deplatit taxe si impozite, inclusiv impozit forfetar, pentru o firmape care nu aveam niciun fel de operatiune?", a declarat ConstantinBoromiz, actionarul si directorul general al grupului Boromir, carea rulat anul trecut afaceri de 148 de milioane de euro. Deasemenea, de la jumatatea lunii august a acestui an, UrsusBreweries, actionarul majoritar al producatorului Bere Azuga, adecis lichidarea si dizolvarea companiei de distributie Bere AzugaDistribution, potrivit informatiilor aparute in MonitorulOficial.

Aceasta decizie a fost luata insa dupa ce, cu scurt timp inurma, Ursus Breweries a oprit productia de bere din fabrica dinAzuga, a disponibilizat cei 160 de angajati ai fabricii si aschimbat obiectul de activitate al companiei din fabricarea beriiin imobiliare.

Cifra de afaceri a Bere Azuga s-a diminuat de trei ori in primulsemestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut, la 5,3 milioane de lei (1,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO