Eveniment

Apele s-au aşezat în „miniparlamentul Capitalei“: PSD şi ALDE guvernează Bucureştiul, dar cu o majoritate pe muchie de cuţit

Apele s-au aşezat în „miniparlamentul Capitalei“:...

Autor: Iulian Anghel

11.07.2016, 00:06 665

Un singur lucru mai trebuie lămurit în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB): cum este posibil ca un consilier municipal - Nicuşor Dan – al cărui partid, Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (PUSB), care controlează 27% din voturile consilierilor, să nu fie ales în niciuna din cele 15 comisii ale CGMB – un fel de miniparlament şi ca forţă (pe plan local) a actelor legislative pe care le adoptă, şi ca putere de constrângere?

PSD şi ALDE (partidul lui Călin Po­pescu-Tăriceanu) şi-au asigurat majoritatea în consiliu, iar săptămâna trecută şi-au impus şi viceprimarii – Aurelian Bădulescu (PSD - UNPR) şi Tudor-Tim Ionescu (ALDE). PSD controlează 44% din con­siliu, un control covârşitor, dar insuficient pentru o majoritate (jumătate plus unu din cei 55 de con­silieri), aşa că a fost nevoie de cele patru voturi al ALDE pen­tru formarea majorităţii la limită de 28 de consilieri.

Sunt pu­ţine nume cunoscute în­tre noii mem­bri ai consil­iu­lui, care vor avea de gestionat un buget de aproximativ 800-900 mil. euro anual – cel mai mare buget pe care îl are o administraţie locală din România. Sunt cunoscuţi – pentru mulţi oameni, de la televizor – Robert Turcescu (PMP), Nicuşor Dan (PUSB) şi Ciprian Ciucu (PNL) şi, pentru cine a urmărit presa tabloidă, Tudor-Tim Ionescu noul viceprimar.

Noul consiliu este dominat de ingineri, economişti şi jurişti. Sunt în consiliu 16 ingineri, 10 economişti şi 8 jurişti (sau cu studii juridice), dar şi un matematician (Nicuşor Dan), un ziarist (Robert Turcescu), un profesor universitar arhitect (Mihaela Florescu), un analist politic (Ciprian Ciucu) şi – după cum singur s-a înregistrat pe lista de la Biroul Electoral Central – un „şomer“ (de profesie economist). Toţi aceşti oameni au pe mână în următorii patru ani un buget de cel puţin 3,5 mld. euro, cumulat, şi vor decide prin votul lor spre ce merg banii într-o capitală sufocată de poluare, fără o şosea de centură, în care transportul în comun este la pământ, iar marile proiecte de infra­struc­tură (poduri, pasaje) sunt amânate cu anii.

În CGMB, ca în orice consiliu local, primarul propune proiecte, iar Consiliul le aprobă (este un parlament în miniatură care copiază relaţia Parlament – Guvern). Consiliul este structura pe comisii care examinează poiectele le aprobă/respinge/amendează, înainte ca ele să intre la votul “în plen”. De aceea este foarte important structura acestor comisii şi pregătirea membrilor lor. Săptămâna trecută s-a petrecut un lucru nemaiîntâlnit: un consilier general – Nicuşor Dan – a fost lăsat în afara oricărei comisii, prin votul celorlalţi consilieri. Este ilegal şi situaţia trebuie reparată (un consilier trebuie să facă parte din cel puţin o comisie), dar acest fapt indică deja tensiunile majoritate – opoziţie în CGMB, lucru ce poate conduce spre blocaje, cum s-a mai întâmplat în trecut când majoritatea în consiliu a fost la limită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO