Eveniment

Au început consultările pe legea sănătăţii: ce spun medicii şi managerii de spitale

Au început consultările pe legea sănătăţii: ce spun medicii şi managerii de spitale

Autor: Ioana David

13.01.2012, 00:06 820

"Filosofia" din spatele noii legi a sănătăţii a reprezentat tema de discuţie de la primele consultări pe baza reformei din sistemul de sănătate, participanţii plecând cu promisiunea că vor urma şi alte întâlniri, care probabil vor mări cu încă 30-60 de zile termenul iniţial.

"Astăzi (ieri - n. red.) am discutat mai mult despre filosofia legii (...) S-a convenit asupra unui calendar de dezbateri pe probleme specifice", a spus Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Ieri au existat două serii de discuţii: prima cu reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor din România (reprezentat de două persoane), Colegiului Medicilor din România (cinci persoane), Colegiului Medicilor Dentişti (patru persoane) şi a doua cu manageri de spital şi cu Asociaţia Spitalelor.

Lupuliasa spune că întâlnirea la care a participat a durat două ore şi jumătate şi la final s-a stabilit ca la începutul săp­tămânii viitoare să se realizeze un draft, o propunere de calendar pe care apoi să continue dezbaterile pe capitole. Preşe­dintele Colegiului Farmaciştilor mai spune că la discuţiile viitoare propunerea sa va fi ca asigurătorii să nu poate să deţină producători, distribuitori şi spitale deoarece în acest fel se vor realiza circuite închise şi apare riscul ca IMM-urile să fie închise. Totodată, el a mai spus că timpul pentru a pregăti această întâlnire a fost extrem de scurt deoarece a primit invitaţia în cursul zilei de miercuri.

În legătură cu segmentul medicinei de urgenţă, care a suscitat discuţii aprinse în ultima perioadă, Lupuliasa a spus că nu s-a vorbit în mod special.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a afirmat că s-a discutat şi despre riscurile pe care le implică această lege şi că are confirmarea că termenul de dezbatere se va putea prelungi cu 30-60 de zile. "Noi am studiat legea şi am trimis-o în teritoriu. Vom veni cu propuneri concrete. Totul trebuie privit cu mare atenţie, pentru că poate să apară o concurenţă aproape comercială", a spus Astărăstoae.



Ce se ştie până acum

Consultările dintre autorităţi, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iniţiatori (reprezentanţi ai Comisiei Prezidenţiale de Sănătate) şi actorii implicaţi în sistemul sanitar au început pe 5 ianuarie şi potrivit calendarului public ar urma să se finalizeze pe 10 februarie. Primele discuţii au fost cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Medicale din România, iar ultimele vor fi în perioada 6-10 februarie cu grupurile de specialitate ale Parlamentului României.

Noua lege, care schimbă funcţionarea în totalitate a sistemului sanitar, a fost lansată în dezbatere publică pe 28 decembrie 2011, până la data de 28 ianuarie 2012.
Potrivit noilor prevederi, sectorul privat va juca un rol mult mai important deoarece se vorbeşte despre privatizarea spitalelor şi despre asigurări voluntare de sănătate care vor fi încheiate de firme private.
Legea este cadru, adică stabileşte condiţiile generale de funcţionare a sistemului sanitar, urmând să fie completată de legi speciale.
Principalele modificări se referă la faptul că pacienţii români vor fi nevoiţi să-şi aleagă un asigurător de sănătate cu care vor avea contract şi să opteze dacă doresc să-şi facă şi o asigurare voluntară, care să acopere eventualele costuri suplimentare care vor apărea în sistem. Totodată, spitalele de stat se vor putea privatiza, dacă proprietarii, Ministerul Sănătăţii sau consiliile locale vor dori acest lucru.

Calendarul dezbaterilor publice

  • 2 - 6 ianuarie: Academia de Ştiinţe Medicale din România;

  • 9 - 13 ianuarie: Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, Asociaţia spitalelor;

  • 16-20 ianuarie: Confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, Confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR; Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România;

  • 23-27 ianuarie: Asociaţii reprezentative ale pacienţilor; Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR); AMCHAM România; organizaţii reprezentative ale societăţii civile (Asociaţia Academia de Advocacy), Federaţia Naţională a Pensionarilor din România;

  • 30 ianuarie - 3 februarie: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România; Asociaţia Comunelor din România;

  • 6-10 februarie: Grupurile de specialitate ale Parlamentului României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO