Eveniment

Aurelian Dochia: Dacă agenţiile de rating vor considera Grecia în default parţial, pierderea privată va depăşi 30 mld. euro

Autor: Iulian Anghel

22.07.2011, 14:44 228

Analistul economic Aurelian Dochia arată că, deocamdată, pieţelereacţionează pozitiv la anuţul privind acordul de salvare aGreciei, dar nu există nicio garanţie că îngrijorările nu vorreveni peste câteva luni.

"Pieţele au reacţionat pozitiv încă de ieri. Numai că, dacă măuit în urmă, astfel de lucruri s-au întâmplat periodic în momentulîn care s-a ajuns la un acord sau altul. Cu timpul însă optimismuls-a estompat şi nu ştiu dacă şi de această dată cu cât va trecetimpul îngrijorările nu vor reveni", afirmă Dochia.

Deocamdată Grecia va avea destule lichidităţi să-şi onoreze înlunile viitoare obligaţiile.

"Nu ştim ce se va întâmpla dacă alte ţări cu probleme,Portugalia, Irlanda sau Spania vor avea nevoie de bani rapid."

În privinţa anunţului că Fondul Special de StabilitateFinanciară (European Financial Stability Facility, EFSE) va ficapitalizat până la 750 mld. euro, Dochia spune că acest lucru artrebuie să aducă încredere, dar aici intervine factorul timp.

UE a anunţat că EFSE va ajunge la un disponibil de 750 mld. europrin garanţii oferite de statele membre şi FMI. Dochia arată că s-aputea dovedi ca Fondul să aibă nevoie un disponibil de patru orimai mare decât în prezent (440 mld. euro, din care disponibiliefectiv doar 250 mld. euro).

"Mi-e teamă că, peste câteva luni, vor porni discuţii - cine săcontribuie, cu cât. Întărirea acestui fond care ar urma să fie unfel de FMI european va cere timp".

Dochia afirmă că, în privinţa anunţului că planul de salvare aGreciei va fi unic decizia este clară: "Dacă o altă ţară va ajungeîn situaţia Greciei, nu putem continua aşa pentru că intervinehazardul moral. Jean Claude Trichet (preşedintele BCE - n.n.) asubliniat acest lucru şi, până la urmă, se va ajunge la un falimentîn care creditorii privaţi va trebuie să-şi asume deciziile dintrecut (când au cumpărat obligaţiuni ale statelor în dificultate -n.n.).

Cât despre aşa-zisa participare voluntară a capitalului privatla salvarea Greciei (peste 50 mld. euro) Dochia afirmă: "Să spui căpierzi bani voluntar este absurd. În spate este un aranjamentdestul de complicat. Cert este că acest capital privat a acceptatacum să piardă în jur de 30 mld. euro."

Dochia crede că volumul pierderilor depinde acum de cum vorreacţiona agenţiile de rating, adică dacă vor considera situaţia undefault parţial sau nu.

Dacă va fi considerat un default parţial, atunci capitalulprivat va pierde mult mai mult decât 30 mld. euro, aratăanalistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO