Eveniment

Austriecii pregatesc noi investitii

13.01.2006, 22:41 13

Companiile cu capital austriac care sunt prezente in Romania vor fi locomotiva pentru alte investitii.

Investitiile austriece facute in Romania vor atrage alte investitii intrucat interesul pentru aceasta zona ramane mare, a declarat ieri Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei in Romania. "Exista o gama larga de interese austriece in Romania. Exista investitii facute care atrag alte investitii. Interesul nu s-a oprit. Exista un interes constant din partea investitorilor austrieci pentru Romania", a declarat Zeileissen care, vreme de sase luni, va fi reprezentantul presedintiei Uniunii Europene in Romania, dupa ce Austria a preluat, la 1 ianuarie, presedintia UE.

Cea mai mare investitie austriaca este preluarea BCR de catre Erste Bank. Intrebat daca aceasta preluare va impulsiona si alte investitii, ambasadorul a spus ca nu poate sa dea o lista a unor obiective de investitii, apreciind doar ca acestea vor exista cu siguranta.

"Nu pot sa dau o lista a unor obiective, dar va pot da asigurari ca gama de investitii medii, cu sume pornind de la cateva milioane la sute de milioane de euro vor continua", a spus Zeileissen. Potrivit acestuia, domeniul silvic este unul care se afla in atentia investitorilor austrieci.

Dupa preluarea BCR de catre Erste schimbarea de ton a Austriei fata de Romania a fost vizibila. Cetatenii austrieci sunt unii dintre cei mai eurosceptici din UE, iar deseori demnitarii austrieci au criticat Romania, si majoritatea s-au pronuntat pentru amanarea aderarii prevazuta pentru 1 ianuarie 2007.

Fara a face o legatura directa intre preluarea BCR si aderarea Romaniei, euroobservatorul roman Mircea Cosea a spus, recent, ca, la Bruxelles, austriecii fac un lobby intens pentru ca aderarea sa se petreaca la termen, ceea ce contrasteaza vizibil cu pozitia de acum cateva luni.

Pe de alta parte, reprezentantul presedintiei UE s-a referit ieri si la un proiect de anvergura, revenit in actualitate dupa criza gazelor dintre Federatia Rusa si Ucraina. Este vorba despre proiectul Nabucco care vizeaza realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Marii Caspice catre Occident si care ar urma sa tranziteze Romania.

Proiectul, inclus in programul Trans European Networks ar urma sa parcurga traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria si ar urma sa fie functional in 2011. Insa, potrivit lui Zeileissen lucrarile vor fi accelerate. "Economia austriaca este implicata activ in proiect, iar dezvoltarea si implementarea proiectului vor fi sigur accelerate. Se intelege de la sine ca proiectul Nabucco are sprijinul deplin al Austriei", a afirmat Zeileissen.

In acest moment, Austria este cel mai mare investitor in Romania. Cumparand companie dupa companie, firmele austriece si-au creat pozitii de neclintit in principalele sectoare ale economiei Romaniei - financiar, energetic, prelucrarea lemnului.

Asaltul a culminat cu desemnarea la finele anului trecut a Erste Bank drept castigatoare licitatiei pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane. Acum, austriecii controleaza 38% din sectorul bancar.

Investitorii austrieci detin o pozitie dominanta si in sectorul petrolier din care controleaza 40%, dupa ce OMV a cumparat Petrom.

Exista insa si domenii in care companiile austriece detin aproape toata piata. Asa stau lucrurile in domeniul imobiliar si prelucrarea lemnului, unde cota de piata a firmelor austriece atinge 90%.

Pe piata imobiliara, practic, aproape toate proiectele de calitate superioara aparute in ultimii patru-cinci ani au intrat in portofoliul unor fonduri de investitii imobiliare austriece.

In ceea ce priveste piata prelucrarii lemnului, compania Kronospan a cumparat dintr-un foc cele doua fabrici de prelucrare a lemnului de la Sebes ale rivalului european Gruppo Frati, devenind principalul furnizor de placi de lemn pentru industria mobilei din Romania. Si pentru ca fabricile de mobila au asteptat tot anul anuntarea unei investitii care sa sparga dominatia Kronospan, dorinta le-a fost implinita: la Suceava va fi demarat un proiect de 500 mil. euro pentru constructia unei fabrici de prelucrarea lemnului. Investitia apartine Holzindustrie Schweighofer si Egger, doua companii austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO