Eveniment

Austriecii văd un mini-boom al economiei în 2012: plus 4%

Autor: Marius Oncu

15.03.2011, 23:53 27
România va intra într-un proces de recuperare economică, iarîn anul electoral 2012 este de aşteptat un "mini-boom", potrivitInstitutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale(WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţa la austeritateafiscală şi salarială în apropierea alegerilor.
Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% înacest an şi cu 4% în 2012, potrivit raportului WIIW. În 2013,ritmul de creştere economică ar urma să se tempereze la 3%. Lasfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimau un avans de 1% în2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.
"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei esteimposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi unmini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel maiprobabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscalăşi decelerare a creşterii. Factorii care determină acest ciclueconomic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului,dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politicaeconomică şi de răspunsul pieţelor de capital", consideră GáborHunya, senior economist la WIIW.
Contracţia economică din ultimii doi ani a României a fostprintre cele mai prelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile deausteritate introduse la mijlocul anului 2010 au cauzat o scăderesuplimentară a cererii interne şi au avut un impact negativ depeste 1% din PIB pentru întreg anul.
Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA audeterminat şi o scădere a consumului. Siguranţa financiară oferităde acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis amânareaajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscalăde anul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătităbine.
Pe ansamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României acrescut în ultimele luni, notează Hunya. Programul României cu FMIa fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012este văzut ca sustenabil.
Există, însă, multă incertitudine privind traiectoriaeconomică în viitor. Niciunul dintre cele trei guverne aleultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, caresă poată fi realmente implementat.
Acordul preventiv avut în vedere cu Fondul ar putea oferi oanumită siguranţă, dar va impune mai puţine limitări asuprapoliticii fiscale decât actualul acord stand-by.
Prognoza pentru acest an, mai optimistă decât a majorităţiianaliştilor, este susţinută de revenirea economiei de la un nivelfoarte scăzut, se arată în raport. Atât consumul, cât şiinvestiţiile încep să-şi revină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO