Eveniment

AVAS raporteaza depasirea planului la venituri

AVAS raporteaza depasirea planului la venituri

Razvan Orasanu, presedintele AVAS

16.10.2006, 19:27 21

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a realizat de la inceputul anului si pana in prezent venituri de 513,7 milioane de lei (144 de milioane de euro), cu 38,48% mai mult fata de prevederile bugetare pentru anul 2006 si cu 97,61% peste cele stabilite pentru primele noua luni ale anului.
Veniturile obtinute din activitatea de valorificare (executare silita, plati esalonate, plati ca urmare a insolventei, alte plati) depasesc cu 88,79% prevederile bugetare pe anul 2006 si cu 160,92% prevederile bugetare pentru primele trei trimestre ale anului, a anuntat AVAS.
Prin aplicarea metodei de executare silita (649 de licitatii publice si conturi blocate in cazul a 15.775 de datornici) au fost incasate peste 90 de milioane de lei din poprirea conturilor, 107 milioane de lei din vanzarea de bunuri si 47,1 milioane de lei ca urmare a transmiterii somatiilor de plata.
Vanzarile realizate in cadrul licitatiilor publice au vizat in principal identificarea modulelor functionale prin care sa se asigure atat recuperarea creantelor detinute de AVAS, cat si crearea premiselor pentru continuarea si dezvoltarea activitatilor specifice activelor vandute.
Dintre cele mai importante licitatii organizate de Autoritate in primele noua luni ale anului, care au adus venituri intre 1 si 7 milioane dolari fiecare, se numara vanzarile de active de la Rova Rosiori de Vede, Plopeni Prahova, Pobac Bacau, Somvetra Gherla, Terra Bucuresti, Conpress Advertising Constanta.
Potrivit unor surse oficiale, marile companii privatizabile din portofoliul AVAS ar putea beneficia de stergerea penalitatilor de intarziere aferente datoriilor bugetare acumulate, in schimbul unor investitii in suma comparabila ale viitorilor proprietari, procedura urmand sa fie prezentata Comisiei Europene inaintea unei decizii.
Pe lista companiilor care ar urma sa beneficieze de stergerea penalitatilor de intarziere figureaza Aversa Bucuresti, Electroputere Craiova, Rulmentul Brasov si Nitramonia Fagaras. Acestea au datorii totale de peste 140 de milioane de euro, incluzand obligatiile neachitate la bugetul de stat si penalitatile aferente.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, va pleca la Bruxelles, pana la sfarsitul anului, pentru a prezenta expertilor Comisiei Europene aceasta varianta.
Principala conditie pentru stergerea penalitatilor este ca potentialii investitori care vor prelua pachetul majoritar de actiuni al firmelor sa investeasca in modernizarea tehnologiilor sume comparabile cu valoarea datoriilor anulate.

De unde vin banii
25 de milioane de euro din poprirea conturilor, 30 de milioane de euro din vanzarea de bunuri si 13,2 milioane de euro din transmiterea somatiilor de plata
printre cele mai importante licitatii (fiecare a adus venituri intre 1 si 7 mld. dolari): vanzari de active la Somvetra Gherla, Terra Bucuresti, Plopeni Prahova

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO