Eveniment

Banca Mondiala: Romania trebuie sa dezvolte industrii bazate pe cunoastere

25.11.2003, 00:00 21

Autoritatile romane trebuie sa ia masuri urgente pentru stimularea dezvoltarii industriilor bazate pe cunoastere, si eliminarea decalajelor fata de tarile europene, in caz contrar, aderarea la Uniunea Europeana se va face cu costuri majore determinate de necompetitivitatea cronica a economiei, se arata in raportul "Economia Bazata pe Cunoastere in Romania" realizat de Banca Mondiala si Asociatia eRomania Gateway.
"Economia Romaniei este inca in mare parte sub efectul erei industriale si agrare, promotoare de produse si servicii care astazi fac cu greu fata concurentei de pe pietele internationale si, din ce in ce mai mult, si celei de pe piata interna. Este vital sa se inteleaga de catre toti factorii implicati necesitatea de a actiona urgent pentru stimularea dezvoltarii industriilor bazate pe cunoastere, si eliminarea decalajelor fata de tarile europene prin efortul de inovare, folosirea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii si cresterea nivelului de educare a populatiei privind noua economie" se arata in raport. Expertii avertizeaza ca avantajul competitiv al unei economii nu se mai bazeaza in prezent pe produse sau servicii, pe prezenta unor resurse naturale, sau pe particularitati geografice sau istorice. "Avantajul competitiv se creeaza prin inovare, forta de munca de inalta calificare si folosirea pe scara larga a cunostintelor, cu alte cuvinte printr-o economie bazata pe cunoastere (Knowledge Economy)". In aceste conditii, contextul european si mondial impune Romaniei necesitatea de crestere a competitivitatii economiei, se mai arata in raport.Una dintre directiile in care trebuie sa actioneze autoritatile vizeaza  educatia populatiei. "Educatia este in prezent orientata spre economia industriala si agrara clasica. Viitoarele decenii vor marca o emigrare masiva in Europa si reimigrare a fortei de munca, proces determinat de dimensiunea populatiei Romaniei si de imbatranirea fortei de munca in actuala Uniune Europeana; o forta de munca instruita va creste sansele unei amplasari corecte a acesteia in economii avansate", spune documentul Bancii Mondiale. Pornind de la premisa ca economia bazata pe cunoastere presupune stapanirea, cel putin la nivel de baza a folosirii tehnologiilor informatiei si comunicarii de catre segmente importante ale populatiei, expertii recomanda "un efort national de alfabetizare digitala, ca una din conditiile de perfectionare a resurselor umane". Asta pentru ca Romania "se confrunta cu un decalaj digital semnificativ, nu numai fata de tarile Uniunii Europene, dar si fata de celelalte tari candidate". In ceea ce priveste industria de software din Romania, raportul mentioneaza ca aceasta "se confrunta cu riscul dependentei de modelul de subcontractare, care poate fi contracarat doar prin politici de stimulare a inovarii si programe de promovare a marcilor locale si proprietate intelectuala, ca si prin diferite programe de stimulare a cererii de continut cu specific national".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO