Eveniment

BCR a imprumutat 500 mil. euro la o dobanda de 3,75% pe an

24.11.2005, 20:08 14

BCR a ridicat 500 de milioane de euro de la investitori din peste 16 tari care au subscris euroobligatiunile emise de cea mai mare banca romaneasca la un randament anual de 4% si un cupon fix de 3,75% pe an.

Valoarea anuntata initial a emisiunii era de 300 de milioane de euro, insa interesul mare al investitorilor a ridicat suma ordinelor de cumparare la 750 de milioane de euro.

Obligatiunile BCR de tipul "senior notes" (investitorii care le subscriu au prioritate la recuperarea banilor in cazul in care banca ar intra in incapacitate de plata) au o maturitate de trei ani si au fost emise la un pret de 99,306% din valoarea nominala.

"Am reusit sa atingem pe piata internationala un anumit nivel calitativ, sub aspectul costurilor reduse si al interesului deosebit al investitorilor, care vor constitui o referinta pentru orice emisiune viitoare de titluri de valoare a unei companii din Romania si chiar pentru titlurile care vor fi emise de stat", a declarat Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.

Lead managerii emisiunii au fost ABN Amro si BNP Paribas.

Ratingul atribuit BCR de catre agentiile de rating la momentul emisiunii este "BB-", din partea Standard & Poor''s si "BB+" din partea Fitch, ambele agentii internationale de rating stabilind perspectiva "pozitiva" pentru calificativele BCR.

BCR a mai fost prezenta pe piata internationala de capital in cursul acestui an prin lansarea, in lunile martie si august, a doua credite sindicalizate in valoare totala de peste 620 de milioane de dolari.

Banii urmeaza a fi folositi pentru extinderea operatiunilor. Chiar daca este in plin proces de privatizare, banca a continuat sa se lanseze in proiecte noi, precum infiintarea unei societati de asigurari de viata. De asemenea, BCR si-a majorat numarul unitatilor la peste 350, pregatind inclusiv introducerea conceptului de Cafe Bank.

BCR urmeaza sa mai primeasca 75 de milioane de euro de la IFC pentru creditare. De altfel, BCR a ramas printre putinii jucatori mari de pe piata care au putut acorda credite in valuta si dupa restrictiile impuse de BNR la sfarsitul lunii septembrie.

Cele 500 de milioane de euro aduse de BCR de pe piata externa vor complica inca o data eforturile de sterilizare ale BNR, dupa experienta similara din vara, cand municipalitatea Bucuresti a obtinut un imprumut similar.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO