Eveniment

BCR/Erste pariază pe o creştere economică de 1,2% la anul

BCR/Erste pariază pe o creştere economică de 1,2% la anul

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.12.2010, 12:30 21

Economia ar putea înregistra o creştere uşoară de 1,2% în 2011după o contracţie cumulată de circa 9% în ultimii doi ani, darieşirea din recesiune va fi una dificilă în contextul în careautorităţile trebuie să implementeze măsuri de ajustare fiscală,care vor pune şi mai multă presiune asupra consumului privat, spunanaliştii BCR, cea mai mare bancă locală după active.

"Iesirea din recesiune va fi anevoioasă si încă presărată cumăsuri nepopulare pe care guvernul va trebui să le implementeze învederea atingerii Ńintei ambiŃioase de deficit bugetar de 4,4%(standarde locale) agreate cu FMI si Uniunea Europeană", se aratăîntr-un studiu al BCR.

Analiştii băncii apreciază însă că investiţiile au în continuareun potenţial ridicat de revenire, chiar dacă decizia Guvernului dea majora TVA de la 19% la 24% a determinat investitorii străinisă-şi amâne o parte din investiţiile pe plan local.

În trimestrul al treilea din 2010 Produsul Intern Brut (PIB) aînregistrat o scădere cu 2,5% faţă de perioada corespunzătoare aanului trecut, în condiţiile în care doar industria, impulsionatăde cererea externă, a continuat să susţină economia. Anul viitor,industria ar putea avansa cu 3-4%, potrivit estimărilor BCR.

Agricultura a fost surpriza negativă în trimestrul trei, încondiţiile în care s-a contractat cu 7,6%, generând o contribuţienegativă de 0,8 puncte procentuale la formarea PIB. Şiconstrucţiile au continuat să scadă în trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO