Eveniment

BERD: Romania recupereaza din decalajul fata de noii membri ai UE

10.11.2004, 00:00 13



Dintre toate statele din fostul bloc sovietic, noii membri ai UE sunt cei mai avansati in ceea ce priveste implementarea reformelor, iar Romania, Bulgaria si Croatia recupereaza din decalaj, se arata in ultimul raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) privind tranzitia in Europa de Est.



Analistii bancii spun ca 13 tari din regiune au inregistrat anul acesta imbunatatiri ale sistemelor de telecomunicatii, energie, transport si furnizare a apei potabile, iar, de la inceputul acestui an, Romania, Bulgaria si Croatia, alaturi de Kirghizstan si Rusia au progresat in cel mai rapid ritm din regiune.



In ceea ce priveste Romania, analistii BERD spun ca principalul risc pe termen mediu care poate afecta stabilitatea macroeconomica este legat de posibilitatea relaxarii politicilor fiscale si de venituri in perioada de dinaitea alegerilor generale.



"Intentia actualului guvern de diminuare a impozitelor in 2005 poate ameninta consolidarea fiscala daca relaxarea nu este insotita de reducerea subventiilor si a arieratelor", se apune in raportul BERD.



De asemenea, analistii bancii reamintesc ca sustinerea pe termen lung a cresterii economice depinde de accelerarea restructurarii astfel incat sa fie imbunatatita productivitatea, de flexibilizarea pietei muncii si de adancirea intermedierii financiare.



Raportul BERD arata ca, desi statele din aceasta regiune au mostenit din perioada comunista retele de infrastructura mai dezvoltate decat cele ale altor state in curs de dezvoltare, nu au resusit sa investeasca suficient in modernizarea lor pentru a le aduce la cerintele unei economii.



Topul intocmit de BERD plaseaza Ungaria pe primul loc in ceea ce priveste implementarea masurilor de reglementare a activitatilor economice, a reformelor tarifelor si a stimularii avansului sectorului privat.



Documentul indica, totusi, ca Ungaria a fost depasita de alte state din Centrul Europei in domeniul reformelor fiscale.



"In timp ce anumite tari si-au creat autoritati de reglementare independente si functionale, multe altele au esuat", a declarat economistul-sef al BERD, Willem Buiter.



El a adaugat ca progresul reformelor structurale din regiune a fost incetinit de lipsa unor institutii de reglementare eficiente si de prezenta unor grupuri de interese care au cautat sa-si protejeze pozitiile.



De asemenea, una dintre prinicipalele bariere in calea progresului este politica de stabilire a tarifelor pentru principalele servicii, care nu permite multor operatori comerciali sa isi recupereze cheltuielile.



Buiter a adaugat ca, pe viitor, investitorii locali vor juca un rol din ce in ce mai important in dezvoltarea sectorului privat, desi participarea lor se va face mai degraba sub forma contractelor de concesiune si administrare decat sub cea a cumpararii de active. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO