Eveniment

BNR: Investitiile straine vor creste semnificativ inainte de aderare

24.10.2003, 00:00 14



Nivelul investitilor straine va creste semnificativ cu 2-3 ani inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, momentul exact al integrarii urmand sa fie cunoscut la sfarsitul anului viitor, a declarat la Dubrovnik, Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.



"La sfarsitul anului viitor vom sti exact daca 2007 este data accesiunii si daca va exista un grup mai mare de tari, alaturi de Romania si Bulgaria. La modul in care decurg lucrurile, in 2005 Romania va primi rating din categoria celor cu risc redus pentru investitii", a spus Popa, la conferinta regionala "Europa de Sud Est Ultima frontiera europeana de crestere", organizata de Euromoney.



Potrivit viceguvernatorului BNR, investitiile straine au inregistrat in primele opt luni o crestere cu 20%, tendinta care a fost consemnata si de celelalte tari din regiune, care nu sunt incluse in primul val de aderare.



Popa a mai spus ca Romania mizeaza permanent pe un nivel de intrari de capital sub forma investitiilor directe de 1,3 miliarde de dolari.



"Cine e inteligent isi face acum o baza in Romania. Toate tarile din jur incep sa resimta interesul investitorilor, iar Romania n-a fost "iertata"", a afirmat reprezentantul bancii centrale.



Totusi, exista o dinamica mai mare a investitiilor straine in unele tari care doresc sa faca parte din al doilea val de integrare, alaturi de Romania si Bulgaria.



Astfel, viceguvernatorul Bancii Centrale a Croatiei, Boris Vujcic, a aratat ca tara sa mizeaza anul acesta pe investitii directe in valoare de 1,5 miliarde de dolari. Oficialul croat a explicat ca in cea mai mare parte investitiile directe nu provin din privatizari sau participatii la mari intreprinderi, ci din societati mixte mici si mijlocii.



In ceea ce priveste statutul de economie de piata functionala, Popa a aratat ca s-au facut progrese semnificative, adaugand ca recenta modificare a Constitutiei va avea "o oarecare semnificatie" in decizia privind raportul de tara, care urmeaza sa fieprezentat pe 5 noiembrie.



"Alte tari cu o situatie comparabila din punct de vedere economic, sau chiar mai putin pregatite, au primit statutul de economie de piata functionala", a mai spus oficialul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO