Eveniment

Bodu face ordine in afacerile cu alcool

11.08.2006, 19:30 28

Producatorii de alcool va trebui sa aiba o capacitate minima de productie de 100 de hectolitri pe zi, fara de care nu vor mai putea sa obtina autorizare de la Fisc, a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
"Marea majoritate a producatorilor de alcool sunt in prezent sub aceasta limita de capacitate", a spus Bodu. ANAF a realizat un proiect legislativ prin care vrea sa limiteze evaziunea fiscala din domeniul productiei de alcool, iar reducerea numarului de producatori este singura solutie, considera seful Fiscului. Producatorii de alcool va trebui sa aiba in proprietate capacitatile de productie si sa depaseasca cei 100 hl pe zi. In plus, fabricile de alcool vor fi expertizate pentru a li se determina capacitatea reala de productie, iar producatorii vor fi obligati sa mentina fabrica la minimum 80% din aceasta capacitate. Referitor la plata accizelor, garantiile vor fi depuse la Fisc inaintea inceperii productiei, fata de un termen de 60 de zile permis in prezent. Garantia va fi de cel putin 10% din acciza medie, iar Fiscul va accepta doar numerar sau scrisoare de garantie bancara.
"Daca producatorii de alcool nu vor plati accizele in termenul legal, li se vor retrage autorizatiile si vor fi obligate sa-si incheie activitatea", a spus Bodu. In urma masurilor ce vor fi aplicate, el considera ca marea majoritate a producatorilor de alcool vor disparea de pe piata. "In statele UE exista cateva zeci de producatori in fiecare tara, in timp ce la noi sunt peste 2.000." Obiectivul proiectului de act normativ este "sa ramana doar producatorii mari, care pot fi controlati mult mai usor impotriva evaziunii", a mai afirmat Bodu.
Noile modificari legislative ii vor afecta si pe petrolisti, pentru ca rafinariile de mare productie (peste 1 mil. tone pe an) va trebui sa plateasca accize pentru cel putin 60% din productie. El spune ca rafinariile aleg sa declare o parte din productie ca fiind fractii petroliere, pentru care nu platesc accize, dar ca noile reglementari le vor obliga sa plateasca aceste obligatii la buget pentru minimum 60% din productie, indiferent de natura acesteia.
Proiectul legislativ a primit deja raspuns favorabil de la Ministerul de Finante, urmand ca acesta sa aleaga varianta adoptarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO