Eveniment

Briefingul zilei de 2 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 2 noiembrie 2023
03.11.2023, 00:05 83

» Ciolacu: Pensiile vor creşte de două ori anul viitor

Acesta este primul guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an, spune premierul Marcel Ciolacu despre majorarea pensiilor. Condiţia, adaugă el, este ca legea să fie adoptată în Parlament până pe data de 20 noiembrie. „Astfel pensiile vor creşte anul viitor de două ori, prima dată la 1 ianuarie prin indexarea cu 13,8 % şi a doua oară la 1 septembrie în urma finalizării procesului de recalculare conform legii. Suntem primul guvern care face şi indexare şi recalculare în acelaşi an, avem însă o condiţie de îndeplinit, să reuşim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie“, spune Marcel Ciolacu.

 

» Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la 31 martie 2024

Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine şi peste iarna care începe, a spus, joi, ministrul fondurilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu. „În urma discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei Europene am obţinut acordul prelungirii valabilităţii cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024“, a scris Câciu pe un site de socializare.

 

» Românii au trimis 1,1 milioane de CV-uri angajatorilor în luna octombrie

Toamna aceasta a început cu număr record de aplicări, după ce tot mai mulţi candidaţi vor să facă o schimbare în carieră şi îşi caută un job. În luna octombrie, candidaţii activi pe platforma online de recrutare bestjobs au făcut peste 1,1 milioane de aplicări, marcând astfel un nou record lunar pentru întregul an. În plus, candidaţii şi-au intensificat căutările, fiecare aplicând acum la 8-9 joburi, în medie, semnificativ mai multe decât la începutul anului, când aplicau la 6-7 poziţii.

 

» Şedinţă de coaliţie pentru bugetul pe 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, o şedinţă de coaliţie pentru bugetul de stat pe 2024. „Astăzi (joi - n.r.) va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024. Îmi doresc să susţinem ritmul din acest an în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi chiar să-l depăşim. Avem exemple de bună practică în mai multe ministere cu adevărat, în principal Ministerul Transporturilor. Vreau să construim acest buget pe proiecte“, a spus Ciolacu.

 

» MIPE a trimis în octombrie declaraţii pentru rambursarea a circa 1 mld. euro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a transmis în luna octombrie documentele pentru rambursarea de fonduri europene în valoare de 928 milioane euro, în cadrul programelor operaţionale 2014-2020. Cele mai mari sume au fost solicitate spre rambursare au fost în cadrul Programului Operaţional Regional – 342,5 milioane euro, Programului Operaţional Infrastructură Mare – aproape 371 milioane euro – şi Programului Operaţional Capital Uman – aproape 138 milioane euro. Documentele au fost trimise Ministerului Finanţelor, urmând ca după certificare să fie transmise Comisiei Europene.

 

» Ciolacu: Ne concentrăm asupra depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR

Ne concentrăm în continuare serios asupra a ceea ce avem de făcut pentru depunerea cererii de plată numărul 3, prin care România va beneficia de peste 3 miliarde de euro, a spus, joi, premierul Marcel Ciolacu. „Vreau să ne concentrăm în continuare serios asupra a ceea ce avem de făcut la nivelul guvernului pentru depunerea cererii de plată numărul 3, prin care România va beneficia de peste 3 miliarde de euro, atât sub formă de grant, cât şi împrumut“, a afirmat premierul.

 

» Programul Rabla ar putea fi modificat

Ministrul mediului, Mircea Fechet, anunţă că programul Rabla ar putea fi modificat. Printre aspectele vizate se numără şi valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziţionat cu astfel de vouchere.

„Am avut discuţii cu colegii de la AFM şi cu premierul. Fără îndoială, programul Rabla trebuie regândit în fiecare an pentru anul care urmează. Din acest punct de vedere urmează să agreăm o serie de principii pe care să le transpunem în noul program“, spune Mircea Fechet.

 

» Preţurile producţiei industriale au scăzut în septembrie

Preţurile producţiei industriale au scăzut în septembrie cu 0,4% faţă de perioada similară din 2022, în condiţiile în care piaţa internă a înregistrat o scădere de 1%, iar la extern preţurile au crescut cu 0,9%, arată datele INS publicate joi. Faţă de august 2023, în septembrie, preţurile au crescut cu 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO