Eveniment

Briefingul zilei de 30 octombrie 2023

Briefingul zilei de 30 octombrie 2023
31.10.2023, 00:05 88

» ONU avertizează: Ordinea civilă se deteriorează în Fâşia Gaza

Ordinea civilă se deteriorează în Fâşia Gaza după săptămâni de asediu şi bombardament, avertizează agenţiile Naţiunilor Unite, citate de CNN.  Reprezentanţii Programului Alimentar Mondial al ONU au declarat că unele dintre proviziile sale de ajutoare au fost jefuite în Gaza şi a avertizat despre „foametea şi disperarea în creştere“. Ajutoarele umanitare pot intra în Gaza de mai bine de o săptămână după ce primul convoi de camioane a intrat prin trecerea Rafah pe 21 octombrie. Dar oficialii ONU au avertizat că nivelurile actuale de ajutor nu sunt suficiente pentru nevoile a aproximativ 2 milioane de palestinieni care trăiesc în Fâşia Gaza.

 

» Concedierile, tăierile de salariu şi munca peste program îi sperie pe angajaţii români

Platforma de recrutare online bestjobs a întrebat angajaţii români care sunt principalele lor temeri cu privire la job, iar cei mai mulţi dintre ei au menţionat o posibilă restructurare a companiei ce ar putea duce la concedieri (36%), scăderea salariului (27%), creşterea volumului de muncă (23%) sau lipsa de fonduri pentru prime sau cadouri de Crăciun (21%). Lista temerilor este completată de o posibilă criză economică ce ar afecta veniturile companiei pentru care lucrează (18%), de creşterea obiectivelor/ţintelor impuse de conducere (13%) sau de numirea unor şefi mai duri (10%).

 

» BCE continuă să facă presiuni asupra băncilor europene pentru a ieşi din Rusia

Banca Centrală Europeană a menţinut presiunea asupra băncilor pentru a slăbi legăturile cu Rusia, dar ştie că nu este uşor să obţină aprobarea autorităţilor locale, a declarat supraveghetorul BCE Andrea Enria pentru Financial Times, citat de Reuters.  „Continuăm să facem presiuni asupra băncilor pentru a-şi reduce dimensiunea şi, eventual, să iasă din Rusia. Ştim că există constrângeri legale şi că pentru a ieşi din afacere trebuie să găsiţi cumpărători potriviţi şi trebuie să obţineţi o aprobare de la autorităţile locale din Rusia, ceea ce nu este întotdeauna uşor“.

 

» Şedinţă de urgenţă în Marea Britanie: răspuns pentru ameninţarea teroristă

Marea Britanie a convocat luni o reuniune a comitetului guvernamental COBRA de răspuns în caz de urgenţă pentru a discuta despre riscul de securitate internă generat de conflictul dintre Israel şi Hamas, potrivit Reuters. Incidentele antisemite şi islamofobe au crescut în Marea Britanie după izbucnirea conflictului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie. De atunci au avut loc mai multe proteste şi manifestări în stradă ale susţinătorilor palestinienilor, care sunt prinşi la mijloc, sau Israelului.

 

» USR: Deputaţii PSD-PNL resping propunerea de înfiinţare a „DNA-ului pădurilor“

Deputaţii PSD-PNL din Comisia juridică au respins luni proiectul pentru înfiinţarea unei direcţii pentru infracţiunile de mediu, potrivit USR. „Majoritatea PSD-PNL din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins luni proiectul pentru înfiinţarea unei direcţii specializate pe infracţiunile de mediu. Refuzul coaliţiei la guvernare de a fi luate măsuri pentru protejarea pădurilor, apelor şi solului echivalează cu o mână de ajutor pentru mafia lemnului şi pentru toate celelalte grupări infracţionale care se îmbogăţesc zi de zi sacrificând sănătatea românilor“, transmite USR.

 

» Nicuşor Dan: OUG care vizează reducerea cheltuielilor bugetare este o „gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală“

Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri de guvern care vizează reducerea cheltuielilor bugetare este „o gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală“, a spus luni Nicuşor Dan, citat de Mediafax. „Această ordonanţă nu trebuia să fie dată în forma în care a fost dată. E o gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală. Dacă chiar suntem într-o situaţie aşa de disperată financiar trebuia să ni se dea o marjă, să ni se reducă cotele defalcate sau ceva şi noi să decidem în cadrul acestei sume, nu să se taie de-a valma“, încheie Nicuşor.

 

» Grindeanu: Spitalele din subordinea sau coordonarea MT să meargă la Sănătate

Spitalele care se află în subordinea sau în coordonarea Ministerului Transporturilor  (MT) trebuie să meargă ori la Ministerul Sănătăţii, ori la autorităţile locale, ori la universităţile de medicină, spune Sorin Grindeanu, citat de Mediafax. „Să ştiţi că voi continua să cred că spitalele care se află în subordinea sau în coordonarea Ministerului Transporturilor trebuie să meargă la Sănătate: ori la Ministerul Sănătăţii, ori la autorităţile locale, ori la universităţile de medicină. Ministerul Transporturilor nu e Ministerul Sănătăţii“, spune Sorin Grindeanu.

 

» Guvernul, şedinţă pentru creşterea salariului minim în construcţii şi agricultură

Guvernul se reuneşte, azi, de la ora 10.00, pentru a creşte salariul minim în construcţii şi agricultură. „Este esenţial că pachetul de măsuri fiscal-bugetare a trecut de Curtea Constituţională şi se poate aplica. Acum trebuie să programăm urgent întâlniri cu patronatele şi sindicatele ca să stabilim împreună cuantumul necesar creşterii salariului minim din construcţie şi agricultură, astfel încât prin plata CASS, nimeni să nu piardă vreun leu la salariu“, spunea pe 20 octombrie Marcel Ciolacu.

 

» Eurodeputatul Dragoş Pîslaru: Cer o rectificare bugetară de urgenţă

Eurodeputatul Dragoş Pîslaru cere guvernului să facă de urgenţă o rectificare bugetară şi spune că va cere Curţii de Conturi să auditeze modul în care Secretariatul General al Guvernului alimentează şi foloseşte banii din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia premierului Marcel Ciolacu. „Nu s-a mai văzut până acum să nu existe rectificare bugetară până la acest moment al anului. Este inadmisibil ca Guvernul să joace alba-neagra cu banii publici pe care îi ascunde şi apoi îi scoate din Fondul de Rezervă“, a declarat Dragoş Pîslaru într-o conferinţă de presă la Parlamentul României, citat de Mediafax.

 

» Se închide circulaţia pe breteaua de urcare pe A1, în zona Boiţa

Circulaţia rutieră se închide marţi pe breteaua de urcare pe Autostrada A1 Vâlcea - Sibiu şi se va redirecţiona pe DN 7, pe ruta Tălmaciu - Veştem - Autostrada A1, pentru ca muncitorii să rezolve o degradare apărută la capătul tronsonului. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, marţi, începând cu ora 9.00, se va închide circulaţia pe breteaua de urcare pe autostrada A1, în zona Boiţa. Traficul rutier de pe sensul Vâlcea – Sibiu se va redirecţiona pe DN7, pe ruta Tălmaciu – Veştem – Autostrada A1. Circulaţia de pe sensul Sibiu – Vâlcea nu va fi afectată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO