Eveniment

Carantina - necesara pentru readaptarea la viata obisnuita

24.05.2005, 20:36 16

Plasarea in carantina a jurnalistilor eliberati este - potrivit psihologilor - o masura necesara, intrucat ei sunt intr-o perioada in care s-ar putea instala stresul post-traumatic, cand au nevoie sa fie lasati in pace si sa nu fie fortati sa isi aminteasca ori sa vorbeasca despre ce s-a intamplat.

Jurnalistii sunt intr-o situatie care fara indoiala s-ar putea instala stresul posttraumatic, asa cum s-a intamplat de fapt cu majoritatea jurnalistilor eliberati. Acest tip de tulburare presupune nesiguranta, anxietate, tulburari de somn, tulburari de memorie, iritabilitate si chiar unele fobii.

Exista proceduri standard, de psihoterapie, care fac ca intensitatea acestor tulburari - provocate de izolare si de stresul la care au fost supusi - sa fie mai redusa, a declarat ieri prof. Florian Tudose, seful Clinicii de Psihiatrie, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Plasarea lor in carantina este necesara pentru ca permite celor trei sa aiba spatiul psihologic de readaptare la viata obisnuita. Ei trebuie sa ramana cateva zile in cercuri mici, cu putine persoane, cu familia, doi-trei apropiati, pentru ca perioada de izolare a fost lunga si foarte dificila. Este foarte daunator ca adaptarea sa se faca brusc, ca oamenii sa navaleasca asupra lor cu tot felul de intrebari, spune Tudose, aratand ca si cei mai apropiati prieteni sau familia trebuie sa evite, pentru inceput, sa-i agreseze cu tot felul de intrebari.

Potrivit profesorului Tudose, in aceasta perioada apar tot felul de lideri de opinie, care vor spune ca jurnalistii nu au nevoie de carantina si de o perioada de odihna.

"Este gresit. Fiecare tanar trebuie lasat sa vorbeasca atunci cand va dori sa o faca si in ritmul lui propriu. Am putea vedea ca avem de a face cu cate o poveste diferita, chiar daca in fond este aceeasi, dar peste fiecare intervine nota personala in care a trait respectiva drama", a adaugat el. In acest moment, orice agresiune face rau celor trei, din punct de vedere psihologic, dar si de alta natura.

"Nici un jurnalist care a fost salvat pana acum nu a povestit toate starile prin care a trecut, iar opinia publica le-a respectat tacerea", a mai spus profesorul Tudose.

Psihiatrii si psihologii "stiu mai bine ca nespecialistii sau falsii specialisti" ca acesti jurnalisti au nevoie de liniste si intelegere, afirma profesorul Tudose. El spune ca nu exista un termen standard in legatura cu perioada in care fostii ostatici trebuie sa ramana izolati, dar cu certitudine nu ar trebui sa revina la viata agitata inainte de 10-12 zile.

De asemenea - sustine profesorul Florian Tudose - nu ar trebui agresati "cu nici un fel de talk-show" pentru ca orice situatie de acest fel exista niste reguli foarte stricte, pe care si Romania ar trebui sa invete sa le respecte. "Avem specialisti in interventii psihoterapeutice si, pentru prima data, facem apel catre opinia publica sa fie folosite numai informatiile transmise de acestia", a incheiat el.



Reporterul francez Christian Chesnot - fost ostatic in Irak - a declarat, pentru Delta RFI, ca este greu de apreciat cum vor reactiona jurnalistii romani in libertate, deoarece nu stie "in ce conditii au fost tinuti si daca au fost sau nu maltratati", iar fiecare caz de rapire e diferit. "Fiecare situatie de acest gen e unica. Nu pot sa ma pun in locul ostaticilor, chiar daca am trecut prin ceva asemanator. Fiecare reactioneaza in felul sau", a spus Christian Chesnot, jurnalist la Radio France, care a fost sechestrat anul trecut timp de patru luni in Irak. Chesnot a spus ca nu poate afirma daca eliberarea jurnalistilor romani ar putea-o ajuta pe jurnalista franceza Florence Aubenas - rapita in Irak din 5 ianuarie 2005, impreuna cu ghidul sau. "Da si nu, as spune. Pe de-o parte e un semn bun, ma bucur pentru romani. In Franta nu intelegem insa de ce dureaza atat de mult captivitatea lui Florence. Asta e problema. Romania are trupe in Irak si totusi reuseste sa isi scoata oamenii de acolo, iar, pe de alta parte, Florence si Hussein sunt inca prizonieri".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO