Eveniment

Ce au spus analiştii băncilor. Economia a pierdut din avânt în T2. Consumul şi imobiliarele nu sunt suficiente

Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra

Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra

17.08.2015, 00:04 111
UniCredit

Economia România a pierdut din avânt în T2 2015. Creşterea anuală a scăzut brusc la 3,2% faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, de la 4,3% în T1 2015 faţă de T1 2014. Consumul şi sectorul imobiliar nu sunt suficiente pentru a mişca economia înainte cu aceeaşi viteză ca în primul trimestru. Ritmul de creştere este slab, cu producţia industrială adăugând în T2 2015 doar 0,2% faţă de T1 2015, în timp ce construcţiile au pierdut 1,9% faţă de T1 din cauza investiţiilor slabe în infrastructură. În acelaşi timp, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,5% trimestru/trimestru. Creşterea anuală a PIB este puţin probabil să depăşească 3,7% în 2015, în ciuda aşteptărilor guvernului privind o creştere a PIB-ului de peste 4% în acest an. Cererea internă puternică va ajuta veniturile bugetare să depăşească aşteptările în ciuda reducerilor fiscale recente, spune Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra.

 

Raiffeisen Bank

Creşterea PIB real în T2 a fost de 0,1% trimestru/trimestru şi 3,2% an/an, sub aşteptările noastre (0,5% trimestrial şi 4,8% an la an) şi consensul analiştilor dintr-un sondaj Bloomberg (4,8% faţă de acelaşi trimestru din anul precedent). Indicatorii pe termen scurt sugerează că, în continuare, consumul privat a rămas principalul motor al creşterii PIB real în T2, în timp ce pe partea de ofertă cel mai important determinant ar fi fost valoarea adăugată de sectorul serviciilor. Datele detaliate privind dinamica componentelor PIB în T2, care urmează să fie publicate pe 4 septembrie, vor arăta ce segmente au avut o performanţă sub aşteptări determinând încetinirea activităţii economice în T2.

 

ING Bank

PIB-ul a urcat cu doar 0,1% în T2 2015 faţă de T1 2015, mult sub estimarea noastră de 0,9%.

Dinamica anuală a PIB a fost în T2 de 3,2% comparativ cu aşteptările noastre pentru 4,7%, în condiţiile în care majoritatea prognozelor din piaţă erau la valori de peste 4%.

Este probabil ca evoluţia slabă a industriei prelucrătoare să fie vinovatul principal, în timp ce pe zona de utilizare a resurselor s-ar putea ca investiţiile reduse să fi tras în jos economia.

Este posibil ca şi consumul privat să fi fost amânat în contextul reducerilor de taxe promise, în special ajustarea cu 5 puncte procentuale a cotei standard TVA.

În aceste condiţii, punem sub evaluare cu perspectiva revizuirii în jos prognoza noastră de creştere economică pentru 2015 de 4,5% în aşteptarea statisticilor PIB detaliate care vor fi publicate la începutul lunii septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO