Eveniment

Ce se va intampla cu lohn-ul

16.05.2003, 00:00 28

Operatiunile desfasurate in sistem lohn in Romania vor disparea in urmatorii cinci-zece ani si vor fi transferate catre pietele asiatice, a declarat ieri in cadrul unui seminar pe teme economice, Silvia Ciornei, ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie.
"Sistemul lohn se orienteaza dupa pietele care asigura forta de munca ieftina si calificata, iar, cu timpul, forta de munca in Romania nu va mai fi la fel de ieftina", a spus Ciornei, citata de Mediafax.
Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, peste 70% din exporturile romanesti catre Uniunea Europeana au provenit, la nivelul anului 2002, din operatiuni din lohn, cele mai reprezentative ramuri fiind industriile textila si de incaltaminte.
"Disparitia lohnului despre care se tot vorbeste este legata de faptul ca, daca Romania va adera la Uniunea Europeana in 2007, atunci cu siguranta veniturile salariale vor trebui sa creasca pentru ca nimeni nu te primeste cu salarii la nivelul la care sunt acum in Romania. In aceste conditii productia in sistem lohn se va reduce la nivelul intregii industrii romanesti, dar nu va disparea in totalitate", a declarat pentru Ziarul Financiar Aurelientiu Popescu, presedintele executiv al Federatiei Patronale din Industria Usoara - FEPAIUS.
El spune ca este adevarat ca mana de lucru din tarile asiatice este cea mai ieftina din lume si ca marile companii se indreapa spre aceasta parte a lumii, dar ca nu se poate vorbi inca de o migratie masiva deoarece este vorba de o distanta mult prea mare intre locul de productie si cel de desfacere ceea ce determina o crestere a costurilor pentru transport.
Cei care lucreaza in acest sistem spun ca lohnul a avut efecte pozitive pentru Romania, pentru ca a educat forta de munca sa lucreze la nivelul calitativ cerut de producatorii straini si a asigurat capitalul finaciar necesar productieei, modernizarii si retehnologizarii. Cu toate acestea, lucrul in sistem lohn inseamna pierderea identitatii firmei din punct de vedere al existentei pe piata cu produsele proprii, precum si dependenta de acest sistem in conditiile in care revenirea pe piata este anevoioasa din cauza lipsei contactului cu consumatorii pe perioada lohn-ului. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO