Eveniment

Ce spun analistii despre ideile noului ministru de finante. Cum comentati?

21.12.2009, 23:10 18

Viziunea economica si compromisurile cu inflatia si deficitulbugetar pe care este dispus sa le faca Sebastian Vladescu, propusin functia de ministru al finantelor, au creat reactii acide inrandul analistilor.
In acelasi timp, experienta si implicarea in proiecteinternationale sunt argumente pentru ca altii sa-l considere "uneconomist valoros".
"Mi s-a parut foarte ciudata si periculoasa declaratia privindinflatia (Vladescu a spus ca inflatia este singura care nu doare,in timp ce trimisul oamenilor acasa doare - n.r.) - care arata clarca nu stapaneste bine fundamentele economice. Inflatia este unfenomen pervers care ne afecteaza pe toti, in timp ce reducerea desalarii afecteaza doar un fragment din populatie", spune LaurianLungu, managing partner la firma de cercetare Macroanalitica.
In timp ce strategia Bancii Nationale este de tintire a inflatiei,noul ministrul de finante sustine ca pe termen scurt stimulareacresterii economice este mult mai importanta.
"Si are dreptate. Cea mai importanta este acum iesirea din criza",apreciaza academicianul Lucian-Liviu Albu. Intrebat daca politicafiscala (care apartine Guvernului) nu trebuie sa fie armonizata cucea monetara (stabilita de BNR), Albu spune ca aproape nicaieri inlume nu sunt de fapt armonizate.
"Intr-o perioada ca a noastra si intr-o tara ca a noastra, estegreu sa le armonizezi. Politicile se armonizeaza in vreme deprosperitate, asa cum si la noi se mai apropiasera." Albu ilincadreaza pe Vladescu ca apartinand scolii neoclasice si ca fiindun economist valoros, care a fost implicat in proiecteinternationale.
"In opinia mea, din fericire, nu va avea libertatea sa faca cevrea, adica sa aplice o politica fiscala foarte relaxata. Nu esteneaparat cea mai fericita alegere ca ministru de finante", credeanalistul Dragos Cabat. De asemenea, analistii penalizeaza tentatialui Vladescu de a ignora echilibrele macro, sustinand ca aceastane-ar costa mult mai mult decat cresterea economica ipoteticcastigata.
"Exista mecanisme de reglare automata in economie care exact astafac, regleaza dezechilibrele acumulate. Daca nu ai grija deindicatorii macro, reglajele se fac automat - prin curs de schimbsau inflatie", spune Cabat.
Mai multi analisti din banci, care in general impartasesc politicaBNR, nu sunt de acord cu propunerile curajoase de abordare a crizeiale lui Vladescu, bazate pe cresterea garantiilor de stat pentrufirme, insa nu au dorit sa comenteze public optiunileministrului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO