Eveniment

Ce vor face 700.000 de bucuresteni daca metroul se opreste timp de 11 ore?

Ce vor face 700.000 de bucuresteni daca metroul se opreste timp de 11 ore?

Metroul, care ocupa doar 2,5% din lungimea traseelor de transport in comun, este utilizat de 25% din bucuresteni, fiind astfel cel mai eficient mijloc de transport din Capitala

16.11.2009, 23:30 51

Bucurestiul va fi blocat astazi din cauza grevei angajatilorMetrorex, avand in vedere ca circa 700.000 de bucuresteni nu vormai putea utiliza metroul, ci vor folosi mijloacele RATB saumasinile personale. Traficul, care oricum era foarte aglomerat laorele de varf, va fi si mai ingreunat.

Metroul, care ocupa doar 2,5% din lungimea transportului dinCapitala, este utilizat de 25% din bucuresteni, fiind astfel celmai eficient mijloc de transport din Capitala.

Radu Berceanu, ministrul interimar al transporturilor, adeclarat ieri ca ia in considerare sa conteste in justitie grevasindicatelor de la metrou, avand in vedere ca exista un precedentin 2005, cand greva a fost declarata ilegala dupa doua zile.

Berceanu a spus ca legea prevede ca salariatii din transporturisa asigure o treime din activitate pe perioada grevei generale, iarcei de la metrou, si in 2005 si in prezent, au ales sa stabileascasinguri un program de derulare a actiunii de protest, astfel incatactivitatea sa fie oprita total cand metroul este cel maiaglomerat.

"Au pierdut in 2005 si daca mergem pe aceasta idee putem ajungein justitie mai ales ca exista un precedent, insa nu vreau sa nesituam pe o pozitie de forta si sa utilizam justitia", a spusBerceanu.

Ministrul interimar le-a propus angajatilor de la metrou sa maiastepte o luna si jumatate, doua maxim, pana cand va fi aprobatbugetul national, al Ministerului Transporturilor si defalcat, alMetrorex pentru a putea avea toate datele pentru a discuta despremajorari salariale. Nemultumiti de aceasta propunere, sindicalistiiau afirmat ca vor declansa greva, pentru ca ministerul nu le-apropus nicio majorare la discutiile purtate ieri dimineata.

Berceanu: Sub 0,1% din calatori au salariile de laMetrorex

Berceanu sustine ca salariatii de la metrou au obtinut innoiembrie 2008 o majorare salariala de 23%, iar de atunci si panain prezent, unele preturi au scazut, iar daca va acorda majorareasalariala ceruta de sindicate, de 20%, s-ar ajunge la o cresterereala de 48% fata de 2008, cand oricum venitul mediu brut alangajatilor era de 3.600 de lei (855 de euro).

"Consider ca salariatii de la metrou au venituri foarte bune sinu au o problema legata de standardul de viata, mai ales ca nu s-aschimbat nimic in privinta preturilor, unele chiar au scazut siconsider ca mai puteau trai inca o luna jumate cu aceste venituri.Salariatii de la metrou mai pot chiar foarte bine sa traiasca oluna-doua cu salariile actuale si sa discute in ianuarie cu unministru cu perspective indelungate in timp, care are datele unuibuget aprobat in toate partile sale", a subliniat Berceanu.

In 2009, bugetul de venituri si cheltuieli al Metrorex a fost de640 de milioane de lei, din care suma de 328 mil. lei areprezentat-o subventia de la bugetul de stat, fondul de salariifiind de 285 mil. lei, adica 45% din cheltuieli. Veniturile propriiale Metrorex, potrivit lui Berceanu, au fost de 143 mil. lei.

"Cei 4.250 de angajati ai Metrorex cer sa aiba salarii de douaori mai mult decat incasarile pe care le are compania de lacalatori. Astfel ca cei 650.000 de calatori transportati zilnic deMetrorex sunt pusi in situatia sa nu mai poata utiliza metroulincepand de marti, pentru ca cei 4.250 de salariati vor cresterisalariale cu 20%. Eu cred ca sunt sub 0,1% din cei care calatoresczilnic cu metroul care au salarii egale cu cele ale celor de laMetrorex", a adaugat Berceanu.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), IonRadoi, a declarat, citat de Mediafax, ca reprezentantii Guvernuluinu au venit cu nicio oferta de majorare a salariilor. El asubliniat ca este o situatie "nedreapta" pentru salariatii de lametrou care merita o majorare salariala atat timp catproductivitatea companiei a crescut cu peste 30%. Acesta a aratatca salariul tarifar mediu al angajatilor de la metrou este de1.600 de lei, liderul sindical neprecizand insa cat este venitulmediu al anagajatilor Metrorex. Pe de alta parte, potrivit datelorfurnizate ZF de Metrorex, salariul mediu brut este in prezent decirca 3.600 de lei brut, ceea ce inseamna ca salariul mediu neteste de circa 2.500 de lei.

Sindicalistii de la metrou s-au intalnit, ieri dimineata, cuministrul Radu Berceanu si cu directorul general al Metrorex,Gheorghe Udriste, si mai urmau sa aiba o intalnire ieri seara laora 18:00. Angajatii de la Metrorex au anuntat ca intra astazi ingreva generala, pe termen nelimitat, astfel incat metroul nu vacircula intre orele 5.00 - 16.00, urmand ca dupa ora 16.00 pana laora 23.00 sa circule normal.

RATB suplimenteaza autobuzele

In aceste conditii, RATB a decis ca pe durata grevei sasuplimenteze capacitatea de transport pe liniile paralele cumagistralele de metrou sau din apropierea acestora. Cu altecuvinte, vor fi introduse suplimentar circa 200 de tramvaie,autobuze si troleibuze pe 47 de linii. "Se va prelungi programul decirculatie, cu inca o cursa sau doua, la 400 de vehicule, care, inmod normal, se retrageau in garaj dupa primul varf al cererii dedimineata. Acest program se va desfasura intre orele 5:30-17:00",afirma reprezentantii regiei de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO