Eveniment

Cel mai mare producător rus de aur vinde activele de aur deţinute în Maramureş

Cel mai mare producător rus de aur vinde activele de aur deţinute în Maramureş

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

23.04.2012, 00:03 638

Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, con­trolat de miliardarii Mihail Prohorov şi Suleiman Ke­ri­mov, vinde activele din România, o uzină de tratare a aurului şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş, către com­pania kazahă SAT & Company, pentru 20 mil. dolari.

Activele Polyus în România sunt deţinute prin firmele Romal­tyn Mining şi Romal­tyn Exploration, controlate prin intermediul holdingului Ro­maltyn Limited, înregis­trat în Insula Man. Activele vor fi vândute către un alt holding, înre­gis­trat în Insulele Virgine, con­tro­lat de SAT & Company, a anunţat Polyus.

SAT & Company este un hol­ding specializat în atra­ge­rea de finan­ţare şi dezvol­ta­rea com­pa­niilor metalurgice şi miniere. Com­­­pania kazahă, listată la bursa de la Alma-Ata, este con­­tro­lată de omul de afaceri Kenes Ra­ki­şev, gi­­nerele pri­marului din Astana, Iman­gali Tasmagam­be­tov, un apropiat al pre­şe­din­telui Nur­sul­tan Nazarbaiev. Tranzacţia ar trebui să fie finalizată în tri­mestrul al doilea al acestui an.

Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a mi­ne­reului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 mil. tone, care însă nu este operaţională. Ro­maltyn Ex­­ploration are trei licenţe de ex­plorare în judeţul Maramureş.

Polyus Gold a avut în primul tri­mestru al acestui an vânzări de 587 mil. dolari, în urcare cu 52% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, datorită aprecierii cotaţiilor aurului, dar şi creşterii producţiei.

Polyus are o valoare de piaţă de aproximativ 9,6 mld. do­lari, potrivit datelor Reuters, şi deţine rezerve potenţiale im­­por­tante de aur în estul îndepărtat al Rusiei. Grupul a vân­dut în primul trimestru 345.000 de uncii de aur (aproximativ 10,7 tone), în creştere cu 24%, la un preţ mediu de 1.702 do­lari pe uncie, în urcare cu 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO