Eveniment

Cerere pentru reanalizarea hotararii privind infiintarea parcului industrial Roman

23.12.2003, 00:00 11



Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, i-a cerut premierului Adrian Nastase sa reanalizeze hotararea de Guvern privind infiintarea parcului industrial de pe platforma uzinei Roman.



"I-am trimis primului-ministru o reclamatie administrativa prin care cer sa fie reanalizata structura actionariatului si a cotei de participare la capitalul social al societatii administrator. Asteptam modificarea acestei hotarari si a acestui actionariat in urma unei selectii de oferte", a afirmat ieri presedintele Consiliului Judetean Brasov.



In reclamatia trimisa primului-ministru, Aristotel Cancescu arata ca au fost incalcate prevederile legale privitoare la infiintarea parcurilor industriale si anumite prevederi ale Constitutiei care se refera la economia de piata.



"Au fost incalcate prevederile art.1 din OG nr. 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale (modificata si completata prin Legea nr. 414/2002 si Legea nr. 490/2002), potrivit careia nici un agent economic actionar care utilizeaza infrastructura parcului industrial nu poate detine controlul asupra asupra societatii administrator in mod direct sau indirect. Prin HG 1338/2003, Asociatia Pro Brasov a fost cuprinsa in structura actionariatului cu cota de participare la capitalul social al societatii administrator de 80%. Este evident ca prin aceasta cota de participare, in mod direct sau indirect, in cazul in care asociatia, la randul ei, isi va redistribui cota de participare catre componentii asociatiei, unul din actionari va detine controlul asupra societatii administrator", se arata in reclamatia sefului Consiliului Judetean Brasov.



Prin Hotararea de Guvern 1338/2003, publicata in numarul 830 al Monitorului Oficial, se acorda Asociatiei "Pro Brasov" pachetul majoritar al societatii administratoare a parcului de pe platforma Roman SA, iar Consiliul Local Brasov si Consiliului Judetean li s-au acordat cate cinci%. Restul de procente revin Universitatii Transilvania, doi%, si companiei malaeziene Pesaka Astana, opt%.



Firma malaeziana Pesaka Astana a preluat, in baza unui contract semnat la inceputul lunii octombrie, 94,2% din actiunile uzinei Roman. Firma Pesaka Astana a platit pretul simbolic de un euro pentru 94,2% din actiunile uzinei Roman Brasov, angajandu-se sa investeasca circa patru milioane de euro pentru modernizarea tehnologiei si protectia mediului si sa achite 45 milioane euro in contul datoriilor si creditelor comerciale ale societatii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO