Eveniment

CFR Calatori a cumparat o locomotiva cu viteza de 200 km/h pentru Budapesta

01.10.2009, 23:20 205

CFR Calatori a cumparat de la firma Softronic din Craiova olocomotiva care circula cu viteza de 200 de kilometri pe ora,pentru 9,39 mil. lei (2,2 mil. euro), fara TVA, pentru a fiutilizata pe ruta Bucuresti-Budapesta. Locomotiva, desi nu va puteaatinge viteza maxima pe infrastructura feroviara din Romania, vapermite scurtarea cu circa o ora a timpului parcurs pana laBudapesta, pentru ca nu va mai fi schimbata la granita.

"In prezent trebuie sa oprim si sa schimbam locomotiva lagranita pentru ca nu poate circula pe sistemul din Ungaria sipierde circa o jumatate de ora-o ora pentru acest lucru. Vomcircula cu locomotiva noastra pe toata distanta pana la Budapesta,fara opriri", a explicat Laurentiu Stoica, directorul general alCFR Calatori. Locomotiva face parte dintr-un acord-cadru de 28,18milioane de lei (6,7 mil. euro), care presupune achizitia a treiastfel de locomotive intr-un interval de doi ani. Singura linieunde se poate circula cu o viteza de 200 km/h este la Centrul deTestari Feroviare de la Faurei, care apartine Autoritatii FeroviareRomane.

Infrastructura de cale ferata este intr-un procent de 38%,echivalentul a 5.000 km, cu termenul limita la care trebuiau facutereparatii capitale, in aceeasi situatie regasindu-se si aproape11.000 de poduri si podete (61% din total) si aproximativ 90% dininstalatiile fixe de tractiune si de centralizare electrodinamica.In prezent sunt peste 300 de zone cu restrictii de viteza, care aucondus la numeroase accidente in ultimii ani. Doar luna aceasta auavut loc cinci accidente grave pe calea ferata, dintre care treiintr-o singura zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO