Eveniment

CNPAS: reducerea contributiilor sociale este posibila, dar treptat

CNPAS: reducerea contributiilor sociale este posibila, dar treptat

Click pentru imaginea intreaga

27.03.2007, 19:16 20

Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), considera ca reducerea contributiilor sociale cu sase puncte procentuale este posibila, ea fiind prevazuta in programul de guvernare, dar treptat. Altfel, spune el, bugetul de pensii nu ar putea face fata unei diminuari abrupte a contributiilor.
In plus, Seitan crede ca premierul s-a referit nu doar la contributiile de pensii (CAS), ci la toate contributiile, prevederea reducerii acestora fiind luata in calcul in programul de guvernare.
"Probabil ca premierul s-a referit la o reducere totala de 6% a tuturor contributiilor, nu doar a celor de pensii. E greu de crezut ca bugetul de pensii ar putea sa se descurce dupa o reducere de 6% a contributiilor de pensii, intr-un singur an, fara subventie de la bugetul de stat", a comentat Seitan. Seful CNPAS spune ca, in eventualitatea unei asemenea masuri, institutia sa ar putea totusi inregistra venituri suplimentare de pe urma "iesirii la lumina a unor zone gri", la fel ca in cazul cotei unice.
Anul trecut, bugetul asigurarilor sociale de stat, alimentat de plata CAS, a inregistrat un excedent record in valoare de 506 milioane de euro, la venituri de 5,7 miliarde de euro, adica 8,9%. Calculele arata ca autoritatile ar fi putut folosi acest excedent ori pentru reducerea cu inca trei procente a CAS, ori pentru a plati pensii cu 10% mai mari tuturor pensionarilor.
Seitan explica atunci ca excedentul record al bugetului de pensii a aparut in urma unor venituri exceptionale, prin colectarea unor datorii istorice la acest buget de la cativa contribuabili mari, majoritatea fiind firme de stat. Totusi, veniturile bugetului de pensii de anul trecut au fost cu doar 2,6% mai mari decat prevederile initiale, diferenta explicand doar 150 de milioane de euro din excedentul de 506 mil. euro de la acest buget.
Tot ieri, in raspuns la propunerea premierului, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au cerut o accelerare a reducerii fiscalitatii asupra muncii, prin scaderea CAS cu sase puncte procentuale chiar din al doilea semestru al acestui an, motivand ca aceasta ar trebui sa fie o prioritate guvernamentala, care va stimula dezvoltarea economiei private.
In acelasi timp, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) spune ca va cauta mai intai solutii pentru reducerea constributiilor sociale si abia apoi va lua o decizie in acest sens, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Adina Croitoru, citata de agentia Mediafax.
"Vom lua aceasta decizie, dar, in principiu, cautam solutii de reducere a contributiilor", a declarat purtatorul de cuvant de la MMSSF, adaugand ca aceasta masura este prevazuta in programul de guvernare.
Adina Croitoru a mai declarat ca ministerul va analiza propunerea premierului, dar ca se va tine cont de toate contributiile sociale, respectiv pensii, sanatate, somaj, accidente de munca si boli profesionale si nu doar de cele de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO