Eveniment

Codul fiscal a intrat in dezbaterea Senatului

22.06.2006, 20:09 12

Senatorii au fost de acord ieri cu scutirea companiilor romanesti de la plata impozitului pe profitul reinvestit, asa cum a propus la dezbaterea in plen Partidul Conservator.
La dezbaterea in Comisia de buget amendamentul sustinut de senatorul Silvia Ciornei fusese respins, insa adoptarea sa nu a fost batuta in cuie, deoarece discutiile vor fi reluate si de Camera Deputatilor, care este decizionala. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, a spus ca Executivul nu isi va mentine punctul de vedere in fata deputatilor, si anume ca profitul reinvestit trebuie impozitat cu 16%. Senatorii urmeaza sa continue astazi discutiile asupra Codului fiscal, dupa ce ieri discutiile s-au concentrat pe amendamentele respinse.
Printre amendamentele acceptate de senatorii din Comisia de buget-finante si care urmeaza sa primeasca astazi OK-ul plenului sunt impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri a microintreprinderilor sau cu 16% a profitului acestora, de la 1 ianuarie 2007, conform unei propuneri a PC. In varianta Ministerului de Finante, impozitul pe cifra de afaceri era stabilit la 3%. Totodata, conform unui amendament al senatorului PNL Ionut Popescu, impozitul pe tranzactiile de pe piata de capital a fost readus in comisie la nivelul de 1%, conform prevederilor in vigoare, daca titlurile de participare nu sunt instrainate timp de 1 an de zile.
Ministerul de Finante propusese impozitarea cu 16% si a acestor tranzactii. In privinta accizei la tutun, Comisia de buget a stabilit ca pentru calcularea accizei minime cota aplicata sa reprezinte 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual si cu patru procente sub varianta propusa in Codul fiscal.
Comisia a mai decis amanarea cu doi ani a introducerii impozitului de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole, fata de 1 ianuarie 2008, cum sustinea Ministerul de Finante. In plus, senatorii din comisia de specialitate au decis sa dea voie autoritatilor locale sa majoreze taxele si impozitele locale cu maximum 20% fata de prevederile din Codul fiscal. Conform prevederilor in vigoare nu este precizata o limita superioara pentru introducerea acestor taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24