Eveniment

Compania de Drumuri a cerut constructorilor penalităţi de circa 40 de milioane de euro

Compania de Drumuri a cerut constructorilor penalităţi de circa 40 de milioane de euro

Autor: Lidia Neagu

15.04.2011, 13:04 67

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a solicitat, înpoerioada septembrie 2010 - martie 2011, penalităţi de circa 40milioane euro de la nouă companii din România şi din străinătate,precum Colas - Franţa, FCC Construccion - Spania şi Astaldi -Italia, pentru diverse nereguli.

Cele mai mari penalităţi, însumând 16,08 milioane euro, a primitColas, care urma să construiască tronsonul de autostradăCernavodă-Medgidia. Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale (CNADNR) impută companiei franceze netransmitereaprogramului de lucru, oprirea lucrărilor de către Inspectoratul deStat în Construcţii, neîndeplinirea obligaţiilor de a expropriaterenuri, întârzieri la proiectarea variantei alternative atraseului şi la obţinerea autorizaţiei de construcţie, a anunţatMinisterul Transporturilor, printr-un comunicat.

Din cauza acestor nereguli, Ministerul Transporturilor areziliat contractul cu compania franceză.

Consorţiul FCC Construccion-Astaldi, care realizează centuraConstanţa, a fost notificat să plătească 12,38 milioane euro,pentru relocarea utilităţilor, care necesită terenurisuplimentare.
FCC a mai primit o notificare, în consorţiu cu firma germană PorrTechnobau, de 1,59 milioane euro, pentru întârzieri în finalizareaproiectului tehnic şi în execuţia lucrărilor conform programului delucrări aprobat la centura Arad.

Asocierea Egis Route - Egis BCEOM, care lucrează la sectorul deautostradă Timişoara-Arad, a fost notificată că trebuie săplătească 8,23 milioane euro pentru erori în elaborarea detaliilorde execuţie, modificare proiect fără acceptul CNADNR, lipsaidentificării utilităţilor la nivel documentaţii licitaţie, eroriîn elaborarea documentaţiilor cadastrale (suplimentare valoareservicii juridice şi valoare suprafeţe terenuri) şi pentru atacareaasigurării profesionale.
Totodată, CNADNR susţine că Astaldi, care modernizează drumulnaţional dintre Arad şi Oradea (DN 79), a primit un avans pe carenu l-a putut justifica prin lucrări executate până la sfârşitulanului 2009 şi astfel a fost somată să achite penalităţi de 1,5milioane euro.

Alt exemplu este asocierea Carena-Tunele Braşov, care nu afinalizat la timp modernizarea podului de pe DN 12 la Straja,penalităţile cerute fiind în sumă de 13.458 euro.

Celelalte firme sancţionate, prin penalităţi de câteva zeci demii de euro, sunt Egis România şi WSP Suedia.

Ministerul face referire şi la o sumă de 2,15 milioane eurocâştigată în arbitraj împotriva firmei Secol, pentru contractul dereabilitare a DN65 şi unele proiecte finanţate de BIRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO